Levendulamezőben készült fotó a növény lila virágairól.

Ami már sok ezer évvel ezelőtt jót tett az ember testének, szellemének és lelkének, az ma sem lehet olyan rossz. Így nem csoda, hogy a levendulát időközben főleg a természetgyógyászat alkalmazza nagyon szívesen különféle zavarok enyhítésére és megszüntetésére. De végül is mi teszi a levendulát olyan értékessé?

Modern társadalmunkban emberek milliói szenvednek idegfeszültségtől, alvászavaroktól és különböző szorongásoktól. Nem csoda: mind a munkahelyen, mind a magánéletben egyre magasabbak a követelmények. A levendula gondoskodik róla, hogy a gondolatok folyamatosan pörgő körhintája végre megnyugodjon, és az érintett ellazulhasson. Ismét pihentető lesz az alvása, és a nyugalmi fázisokat jobban, illetve hatékonyabban tudja használni. Ennek következtében a fizikai és szellemi teljesítőképesség is észrevehetően megnő.

A múltban a levendulát többnyire külsőleg alkalmazták, például illatolajok és illatgyertyák formájában, amelyeket a szobában helyeztek el. Az illatolajokhoz speciális illatlámpákat használtak a saját kezűleg előállított olaj-víz keverék párologtatásához. Ehhez csak egy teamécsesre volt szükség.

Újak azonban a természetgyógyászat azon készítményei, amelyek segítségével a levendula belsőleg is ki tudja fejteni pozitív hatását. Elsősorban biztosítja a különböző hírvivőanyagok kibocsátását az emberi agyban, amelyek aztán pozitív hatást fejtenek ki a központi idegrendszerre. Így az érintett belülről talál új nyugalmat és kikapcsolódást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Zavaró kölcsön- és mellékhatásoktól aligha kell tartani. A levendulakészítmények rendszerint kombinálhatók az összes többi gyógyszerrel. A jellemző illatán kívül, amely egyeseket zavar, nincsenek mellékhatásai.

A levendula tehát a megfelelő választás, ha arról van szó, hogy szorongásokat, nyugtalanságot és idegfeszültséget kell leküzdeni. Hagyományosan külsőleg alkalmazzák, az új készítményekkel azonban egészen új lehetőségek is feltárulnak. Így a levendula minden bizonnyal folytatni fogja diadalútját a természetgyógyászatban.

Ehhez a cikkhez 6 hozzászólás

 1. Debreczeniné Rózsika

  Nagyon szeretem az illatát használom minden szobában konyhában és illó olajként éjszakai párologtatóban…..köszönöm ahasznos tanácsokat.tisztelettel…Debrcczeniné Rószika…..

 2. Ettem már levendulával finoman fűszerezett

  süteményt is !

  Az Első Kispesti Közösségi Kert- ben kínálták !

  • Prelics Miklósné

   Szilvalekvárt főztem és pár csipetnyi levendulával ízesítettem. Szenzációs különleges íze lett.

 3. Hegedüs Teodóra

  Én csináltam nagyon finom teát belőle, sőt kispárnákba is raktam ,különböző formákba ,pl kis téglalapalakút középen, átkötve mint egy csokor nyakkendőt a kisfiú unokám boldogan vitte magával hogy az ágyába teszi ,nagyon jó légzéstisztító .Az egész lakásba kis levendulás zacsikat csináltam amitől finom illat van , ,ja és a barátnőimet is megajándékoztam egy egy ilyen kis zacsival.

 4. Gégényné Zsuzsa

  Nagyon finom a levendula szörp is.

 5. És nem beszélve elkergeti a molyokat is!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*