fbpx

Ma már elismert módszer az aromaterápia

Levendulából készült fürdőkristály, mellette a növény és a belőle készült illóolaj barna üvegcsében.

A testi, lelki és szellemi ellazulás az utóbbi években sok ember számára egyre fontosabbá vált. Ennek okai sokfélék. Az ember mindennapjai rendszerint egyre stresszesebbek, ehhez jön mindenféle privát kötelezettség, hobbi, gyerekek, háziállatok és sok más, ami időt vesz igénybe. Ebből a stresszből kínál kiutat az aromaterápia. Egy relaxációs terápiáról van itt szó, amelyet illóolajok segítségével végeznek. Ezek mind a testre, mind a szellemre és a lélekre is pozitív hatással vannak, ellazítanak.

Már sok ezer év óta ismert, hogy illatanyagok segítségével reakciók válthatók ki az emberi testben. Az elme és a lélek is nagyon érzékenyen reagál ezekre. Éppen ezért már az ókori kultúrák idejében – Egyiptomban is – szokás volt a növényekből illatanyagokat kivonni, és így például füstölőt készíteni. Az első parfümöket is ebben az időben állították elő ugyancsak növényekből, illetve növényi alkotóelemekből.

Az aromaterápia története 1910-re nyúlik vissza, amikor egy francia vegyész laboratóriumában baleset történt, és egy robbanás révén égési sérüléseket szenvedett. Mivel gyorsan kellett cselekednie, a sérüléseit levendulaolaj segítségével látta el. Már röviddel az eset után látszott, hogy a levendula nagyon jótékonyan hat az egész irritált bőrterületre, és a sebek gyorsabban gyógyulnak tőle. A hegesedés is lényegesen csekélyebb mértékű volt az olaj alkalmazásával. Ez volt a kezdő löket az aromaterápia létrejöttéhez, ezután az illóolajokat különböző módokon használták fel, például szappanokat készítettek, amelyeket ezekkel az olajokkal illatosítottak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ma az aromaterápiát alapvetően a növénygyógyászathoz soroljuk. Relaxációs módszerként nemcsak a természetgyógyászatban, hanem már a hagyományos orvostudományban is szinte teljes mértékben elismerik. Az aromaterápia ma egy nagy területet foglal magába. Léteznek például speciális fürdőadalékok, amelyeket már aromaterápiás szerként is elismernek, ezen kívül masszázsolajak, illatlámpába való olajkeverékek is kaphatók.

Óvatosan bánjunk azonban azokkal az illóolajokkal, amelyeket nem természetes nyersanyagokból nyertek, hanem vegyileg, illetve szintetikusan állítottak elő. Ezek az olajok erős allergiás reakciókat válthatnak ki, gyerekeknél és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél mérgezési tünetek is felléphetnek. Legjobb, ha mindig csak természetes, tiszta illóolajokat alkalmazunk.

 1. Pásztorné ILi

  Nagyon örülök, hogy én is meg kaptam, Nagyon sokszor hívom segítségül a természetes gyógymódokat. Boldog lennék, ha nem is teljesen, de tudnék elhagyni a gyógyszerekből.

  Köszönöm, hogy meg kerestek.

 2. Baranyai Erzsébet

  A természetes gyógymódok keresője és gyakran alkalmazója vagyok. De a gyógyszerek elhagyása pl. magas vérnyomás, véralvadás gátlás stb esetén, nem ajánlott, sőt nem is szabad helyettesítőt alkalmazni a gyógynövények használatával.Porckopás ellen mint alternatívát alkalmazom a zselatint – műtét előtt állok – hónapok óta /füves Gyuri bácsi tanácsára,/ sajnos eredményt ezidáig nem tapasztaltam.

 3. Baksa Istvánné Kati

  Üdvözlök Mindenkit aki ezt a hozzászólást olvassa!

  5 évvel ezelőtt kértem a Teremtőt adja meg hogy legyen
  egészségünk, s legyen mindig munkánk. Megadta! S adja
  a mai napig!
  Elkezdtem gyógynövényekről tanulni, s azóta több rend-
  szert kipróbáltam, s többnek a tagja is vagyok.
  Ami nekem bevált a ,, búzafűlé” ! De van még más is !
  http://www.fitomed.hu.

  Kitakarította a szervezetemből a gyógyszer maradvá-
  nyokat ( fogytam 1 év alatt 12 kilót és nem jött vissza,
  pedig közben letettem a cigarettát is) életerős, életvi-
  dám lettem, látom az utamat, bízok magamban, hogy
  amit elhatározok azt meg is valósítom, segítek akinek
  csak tudok, segítek azoknak akik megkérnek, s azok-
  nak is akik gyámoltalanok, s nincs aki biztassa Őket.
  Amíg nekem jut, fogok is adni másoknak is.
  Megjártam a lélek mélységeit és magasságait, s volt
  mikor már üvöltöttem, hogy vigyél el, vigyél el, ennyi
  kínt már nem akarok cipelni, de még mindig itt vagyok.
  A szívemben szeretet lakik, s megbocsájtás.
  kívánom Mindenkinek amit magamnak is.
  A Teremtő áldja meg Önöket, s kérjenek, MEGKAPJÁK.
  Gyönyörű napot kívánok Kati Néni

 4. Pingback: Fitoterápia – növénygyógyászat | Gyógyszer Nélkül

 5. Pingback: Levendula: egy gyakran alábecsült orvosság | Gyógyszer Nélkül

 6. Pingback: Mi az aromaterápia? | Gyógyszer Nélkül

 7. Pingback: Állati terapeuták | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük