Longán, más néven sárkányszem nevű gyümölcs kettévágva.

A szappanfélék családjába tartozó longánfa legfőképpen Ázsia szubtrópusi vidékeit kedveli, ahol télen akár a fagypontot is elérheti a hőmérséklet. Viszont a longánfa kifejezetten szereti ezt az időjárást, sőt a virágzásához szüksége is van erre a klímára. A fa akár a 10-12 méteres magasságot is elérheti, ágai vékonyak és a magasba nyúlnak. A fa kérge szürkésbarna és rücskös. A fa virágai zöldes-fehérek és fürtökben nyílnak. A gyümölcsök is fürtökbe tömörülnek és súlyuk így akár a több kilogrammot is elérheti. A gyümölcsöt különleges kinézete miatt sárkányszemnek is nevezik, de hallottam már a szemgolyó elnevezést is. Ez utóbbi elnevezést a maghúsban megbújó, hatalmas, szemgolyóra emlékeztető magjáról kaphatta. A longán másik elnevezése a lungán, és a licsi rokonaként, testvéreként is emlegetik.

A gyümölcsöket sárgásbarna burok, páncél borítja. A gyümölcshús gyöngyházszínű és kocsonyás állagú. A gyümölcsnek édes-savanykás íze van, éppen ezért nagyon közkedvelt a kínai konyhában. Gyakran használják fel olyan ételekkel, amelyek húsféléket és zöldségeket tartalmaznak, de gyakran meg is aszalják ezt a gyümölcsöt.

A sárkányszem vitaminok és ásványi anyagok tárháza, hiszen van benne A -, B1-, B2-és C-vitamin, niacin, kalcium, foszfor és vas. Rosttartalma is kiemelkedő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Őshazájában a gyümölcs húsát lázcsillapításra használják. A szárított gyümölcsből főzetet készítenek, amely alkalmas idegrendszer erősítésre, de álmatlanságot is kezelnek vele. Idegrendszer erősítő hatását a gyümölcsben fellehető B-vitaminoknak köszönheti.

A gyümölcs magját, pontosabban annak porított változatát –amely tannint, szaponint és zsírt tartalmaz – is felhasználják gyógyászati célokra, azaz vérzéscsillapításra.

A gyümölcsöt lehet frissen fogyasztani, amely még érett állapotában is zamatos, ropogós. Fogyasztás előtt célszerű a héjától megszabadítani. Készíthetünk belőle gyümölcssalátát, párosíthatjuk húsfélékkel és zöldségekkel, ilyenkor az ételekből is jól kiérződik az illata, illetve édeskés és savanykás ízvilága. Őshazájában ízletes koktélt is készítenek belőle, de aszalják is és konzervet és befőttet is készítenek belőle, amely eljárások nem csökkentik a gyümölcs kellemes, aromás ízét.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*