Lóretekfa (Moringa oleifera) termése.

A lóretekfát (Moringa oleifera) a világ számos táján – Afrikában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában is – termesztik. Nevezik még tormafának, dobverőfának és csodafának is. Ez utóbbi elnevezést gyógyító erejének, hatásának köszönheti, ugyanis nagyon sokféle betegséget tudnak orvosolni vele. A fának a levele, a termése, de még a virága is gyógyító hatásokkal rendelkezik. A dobverőfa elnevezést a dobverőre emlékeztető termése miatta kaphatta.

A lóretekfa termése, virága, levele és gyökere kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, hiszen tartalmaz A-, B6- és C-vitamint, illetve folsavat, niacint, riboflavint, tiamint, kalciumot, káliumot, foszfort, mangánt, nátriumot, magnéziumot és vasat. Ezeken kívül van még benne zsír, fehérjé, szénhidrát és élelmi rost is. Kiváló antioxidáns-forrás, a helyi lakosok nagy becsben is tartják, hiszen valóban csodának tartják, hogy ennyiféle betegséget tudnak gyógyítani a segítségével.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lóretekfa leveleit Ázsiában megfőzik, vagyis leveseket és főzelékeket készítenek belőle, de salátába is gyakran belekeverik és savanyúságként is felhasználják. Ázsiában gyakran adják a levelek porított változatát alultáplált gyermekeknek, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. A levelek jó szolgálatot tesznek légzőszervi megbetegedések esetén, pépesítve sebeket gyógyítanak vele, a levélkivonatot pedig fertőtlenítésre alkalmazzák.

Régebben a növény gyökereit is felhasználták, amely kiváló fűszerként funkcionált. Egyes leírások alapján azonban ma már nemigen fogyasztják a növény gyökerét, mert kutatások során bebizonyosodott, hogy a fának egyedül ez a része haszontalan, pontosabban mérgező. Íze hasonlít a torma ízére, innen eredhet a tormafa elnevezés is.

A virágok legfőképpen kalciumot és káliumot tartalmaznak. A fa ezen részeit párolva vagy sült állapotban fogyasztják. A virágok baktériumölő tulajdonsággal rendelkeznek, de vizelethajtóként is használják, és ezzel orvosolják az epegörcsöket is.

A magokból olajat sajtolnak, amelyet szintén felhasználnak főzés és sütés során, de a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza és használja fel egyes termékek alkotórészeként. A magnak egyéb hasznát is veszik a szegényebb országokban. Évente rengetegen meghalnak a szennyezett ivóvíz miatt, elsősorban a világ olyan tájain, mint Afrika, Ázsia, ahol nagy a szegénység, és egész egyszerűen nincs arra pénz, hogy víztisztító berendezéseket vásároljanak. Kanadában azonban kutatást végeztek a lóretekfa magjával, és megállapították, hogy a mag porrá zúzva és a vízbe szórva képes elpusztítani a baktériumok jelentős hányadát. Ezzel a módszerrel talán elérhető, hogy a fertőzött ivóvíz a jövőben ne szedjen ennyi halálos áldozatot.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*