Maca – természetes vágy és potencia a hegyi gumóból

A maca egy Dél-Amerikában (Peruban) honos, a mi burgonyánkkal rokon gumós növény. Szinte kizárólag az Andokban terem, 3500-4500 méteres magasságban. Hatékony része elsősorban a gyökere. Már az ókori inkák is tudtak a maca potencianövelő hatásáról, és leszármazottaik a mai napig alkalmazzák potenciagyengeség, csökkent szexuális vágy ellen férfiaknál és nőknél egyaránt.

Aligha létezik a Földön még egy növény, amely akár csak megközelítőleg ilyen erős potencianövelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az inkák bizonyítottan már Krisztus előtt legalább 700 évvel, de feltehetőleg már sokkal régebb óta termesztették a macát, és használták a növényt a férfi impotencia és a női meddőség leküzdésére. De vallási, gyakran szexuális jellegű ceremóniákon, ünnepeken és rituálékon is alkalmazták a maca gyökerét afrodiziákumként.

A maca szexuális potenciafokozó hatását sokáig a mondák és mítoszok birodalmába száműzték. Azonban az egyetemeken, tudományos laborokban és orvosi praxisokban történt modern vizsgálatok igazolták világszerte, hogy a maca valóban erősíti a szexuális vágyat és a testi potenciát. Így macával etetett egereken végzett kísérletek a párzási hajlandóság és a spermasűrűség feltűnő fokozódását és a tesztoszteron hormon termelésének természetes stimulációját mutatták ki. Emberi tesztalanyokon is hasonló eredményeket értek el.

A gyermeknemzéssel régóta hiába próbálkozó pároknál a maca rendszeres – a férfi által történő – szedése után gyermekáldás következett be. De a maca szedése a nőket is stimulálja szexuálisan, és a termékenységet is növelheti. A macának tehát nemcsak a potenciára van pozitív hatása, hanem növeli a szexuális vágyat is férfiaknál és nőknél egyaránt.

Szélsőséges éghajlati feltételek mellett (hőség, hideg, erős szél, extrém napsugárzás) ez a növény évmilliók során kifejlesztette túlélési stratégiáját. A maca a gyökerében rengeteg tápanyagot tárol igen koncentrált formában, hogy szükségletét innen tudja fedezni. Egy valóságos tápanyagraktár. A maca gyökere értékes proteineket, nagyon sok vasat, cinket, kalciumot és magnéziumot, valamint majdnem minden fontos vitamint tartalmaz. A tudósok több mint 300 további anyagot mutattak ki, köztük illatanyagokat, természetes színezőanyagokat és illóolajokat.

A macában lévő tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok kombinációja és kémiai összetétele úgy alakult, hogy elsősorban vágyat és potenciát fokozó hatással rendelkezik. Sőt, néhány macában jelen lévő természetes vegyületnek hormonszerű felépítése és hormonhoz hasonló tulajdonságai vannak. Így például a maca képes a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelését serkenteni. Az ismert „következményekkel”…

Mindemellett a macának nincs ismert mellékhatása. Ez nem is várható, mivel a maca esetében alapjában véve a tápanyagoknak pusztán természetes úton termelődött, erősen koncentrált felhalmozódásáról van szó.