Félbevágott maracuják és a belőlük készült friss ivólé üvegpohárban.

A maracuja őshazája az Amazonas vidékén van. A világ számos táján a „szenvedés gyümölcse” elnevezést aggatták rá, mivel az emberek meg voltak róla győződve, hogy a gyümölcs egy jelkép, egy szimbólum, amely szorosan kapcsolódik Krisztus keresztre feszítéséhez. Azok, akik hisznek abban, hogy a gyümölcs és a keresztre feszítés között van kapcsolat, meg vannak róla győződve, hogy a virág bibéi azt a három szöget jelképezik, amelyek Krisztus vérét ontották ki, a korona a töviskoszorút, míg a porzók Krisztus sebeit jelentik.

A maracuja vagy passiógyümölcs a golgotavirág-félék családjába tartozik. A gyümölcs körülbelül akkora, mint a még burokban lévő dió, külső héja sima vagy ráncos és sárgás színű. A növény nagy, hatalmas virágokat hoz. A gyümölcs megérett állapotban édes és nagyon zamatos, belsejében apró magvak ülnek, ezeket meg lehet enni ugyanúgy, mint a gránátalma magjait.

A maracuja meglehetősen gazdag A-, C-, B1- és B2-vitaminokban, káliumban és nátriumban. A gyümölcs segítséget nyújt a vérnyomás szabályozásában, de görcsoldó hatásáról is ismeretes. A gyümölcs lenyugtatja az idegeket és még vágyfokozó hatása is van. A maracuja nyugtató hatását klinikai kísérletek is igazolják. A kísérletben részt vevő személyeknek adott marajucalé segített az esti elalvásnál, és abban is, hogy mihamarabb lenyugodjanak és ne csak álmatlanul forgolódjanak az ágyukban, hanem el is aludjanak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják ezt a lédús és rendkívül egészséges táplálékot, hiszen a gyümölcs csak kevés zsírt tartalmaz és alacsony kalóriatartalommal bír. A gyümölcsből és annak leveléből teát is készítenek a maracuja őshazájában, mert állításuk szerint az így készült ital remek görcsoldó, és emellett még nyugtató hatásokkal is rendelkezik. Viszont a világ számos táján más és más gyógyító hatást tulajdonítanak ennek a gyümölcsnek. A török asszonyok például szentül hisznek benne, hogy a maracuja hatásosan kezeli a menstruációs panaszokat. A brazilok hasmenésre alkalmazzák. Dél-Amerika más területein pedig úgy vélik, hogy ez a gyümölcs hatásos az asztmára és az epilepsziás rohamokra.

A maracuja fogyasztása nem túl bonyolult, bár igényel némi gyakorlást. Először érdemes félbevágni, majd egy kiskanállal óvatosan ki kell emelni a gyümölcs húsát. Előfordul, hogy a piacon érettnek látszó gyümölcsöt választunk, aztán az első lenyelt falatok az ellenkezőjéről győznek meg bennünket. Ilyenkor nem szabad kidobni a drága gyümölcsöt, hanem egy pici mézzel meg lehet azt édesíteni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*