Félbevágott maracuják és a belőlük készült friss ivólé üvegpohárban.

A maracuja őshazája az Amazonas vidékén van. A világ számos táján a „szenvedés gyümölcse” elnevezést aggatták rá, mivel az emberek meg voltak róla győződve, hogy a gyümölcs egy jelkép, egy szimbólum, amely szorosan kapcsolódik Krisztus keresztre feszítéséhez. Azok, akik hisznek abban, hogy a gyümölcs és a keresztre feszítés között van kapcsolat, meg vannak róla győződve, hogy a virág bibéi azt a három szöget jelképezik, amelyek Krisztus vérét ontották ki, a korona a töviskoszorút, míg a porzók Krisztus sebeit jelentik.

A maracuja vagy passiógyümölcs a golgotavirág-félék családjába tartozik. A gyümölcs körülbelül akkora, mint a még burokban lévő dió, külső héja sima vagy ráncos és sárgás színű. A növény nagy, hatalmas virágokat hoz. A gyümölcs megérett állapotban édes és nagyon zamatos, belsejében apró magvak ülnek, ezeket meg lehet enni ugyanúgy, mint a gránátalma magjait.

A maracuja meglehetősen gazdag A-, C-, B1- és B2-vitaminokban, káliumban és nátriumban. A gyümölcs segítséget nyújt a vérnyomás szabályozásában, de görcsoldó hatásáról is ismeretes. A gyümölcs lenyugtatja az idegeket és még vágyfokozó hatása is van. A maracuja nyugtató hatását klinikai kísérletek is igazolják. A kísérletben részt vevő személyeknek adott marajucalé segített az esti elalvásnál, és abban is, hogy mihamarabb lenyugodjanak és ne csak álmatlanul forgolódjanak az ágyukban, hanem el is aludjanak.

A fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják ezt a lédús és rendkívül egészséges táplálékot, hiszen a gyümölcs csak kevés zsírt tartalmaz és alacsony kalóriatartalommal bír. A gyümölcsből és annak leveléből teát is készítenek a maracuja őshazájában, mert állításuk szerint az így készült ital remek görcsoldó, és emellett még nyugtató hatásokkal is rendelkezik. Viszont a világ számos táján más és más gyógyító hatást tulajdonítanak ennek a gyümölcsnek. A török asszonyok például szentül hisznek benne, hogy a maracuja hatásosan kezeli a menstruációs panaszokat. A brazilok hasmenésre alkalmazzák. Dél-Amerika más területein pedig úgy vélik, hogy ez a gyümölcs hatásos az asztmára és az epilepsziás rohamokra.

A maracuja fogyasztása nem túl bonyolult, bár igényel némi gyakorlást. Először érdemes félbevágni, majd egy kiskanállal óvatosan ki kell emelni a gyümölcs húsát. Előfordul, hogy a piacon érettnek látszó gyümölcsöt választunk, aztán az első lenyelt falatok az ellenkezőjéről győznek meg bennünket. Ilyenkor nem szabad kidobni a drága gyümölcsöt, hanem egy pici mézzel meg lehet azt édesíteni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*