Piros kézi súlyzók egy emberi agyat formázó makett mellett.

A testmozgás nagyon pozitívan hat az agy egészségi állapotára, de a rendszeres mozgás a mentális tisztaságot is elősegíti és javítani tudja a megismerést is. A naponta végzett gyakorlatok segítséget nyújtanak az agy számos funkciójának javításában. A testmozgás nemcsak a kognitív hanyatlást képes megakadályozni, hanem a demenciával és az Alzheimer-kórral szemben is védelmet élvezhetünk.

Az akut mozgás mélyreható hatást gyakorol az agykémia és a fiziológia területén. Az aerob testmozgás befolyásolja a prefrontális kérget, amely javítani képes a megismerést és a végrehajtást. A végrehajtó funkció a mentális képességek széles skáláját foglalja magába, amelyek a feladatok elvégzéséhez szükségesek. A mentális funkciók széles köre előnyös, beleértve a figyelmet, a munkamemóriát, a problémamegoldást, a kognitív rugalmasságot, a verbális képességeket, a döntéshozatalt és a gátlást. Mindemellett a mentális feldolgozási sebesség is növekszik.

Az edzésből származó pozitív hatások akár két órát is igénybe vehetnek edzés után. Ezen kívül a kutatók arról is beszámoltak, hogy a rendszeres edzés jelentősen képes lecsökkenteni a stresszt és fokozni a hangulatot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatók szerint a fizikai aktivitás csökkenti az idegrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát és megóvhatja az agyat az öregedés káros hatásaitól. És az is tény, hogy a testmozgás pozitív hatásai felhalmozódnak az idő múlásával, ami hosszú távú és kedvező változásokat okoz az agyi áramkörökben. Emellett a testmozgás fokozhatja a hangulatot és a figyelmet, növeli a memóriát és elősegíti a stresszellenállást.

Az akut mozgás az agy nagy területeit befolyásoló neurokémiai változásokat váltja ki, amelyek befolyásolni tudják az érzelmi állapotot, javítják a hangulatot és a pszichés rendellenességeket, mint például depresszió, szorongás, traumát követő stresszrendellenességek és a skizofrénia.

A testmozgás megnöveli az agyi vegyi anyagok, például a dopamin és a szerotonin szintjét, illetve a testmozgásnak jelentős fájdalomcsillapító hatása is van.

A gyakorlatok széles köre hasznos lehet. Az enyhe és az intenzív testmozgás is nagyon hasznos az emberi szervezet számára, kiemelkedően a kognitív funkciók javítására.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*