fbpx

Mentális zavar és egészséges táplálkozás

Zöld mángoldleveleket fog kezébe egy zöld blúzos hölgy.

Nem is gondolnánk, hogy manapság hányféle diagnózist állítanak fel a pszichiáterek. A legújabb trend az, hogy az egészséges táplálkozás is egyfajta mentális zavarnak számít. Nem, nem kell félreérteni az új betegséget. Az egészséges táplálkozás csak akkor válik kórossá, ha valakinek az élete már csak e téma körül forog, és még véletlenül sem mer semmi olyan táplálékot megenni, amiről úgy gondolja, hogy egy kicsit is árt az egészségének. Ezt a mentális zavart orthorexia nervosának nevezik.

Az ebben a betegségben szenvedő egyének reggeltől estig azon agyalnak, hogy mit egyenek, azt hogyan készítsék el, és nem mernek már étterembe sem elmenni, sőt még egy barátok által szervezett kerti partira sem, mert szinte bele vannak betegedve, hogy ott milyen ételek lesznek, vagy mit fognak szólni a többiek, ha ő egy falatot sem eszik az étkezési fóbiái miatt. Ebben az esetben az egészséges táplálkozás már kóros és egyáltalán nem azt a célt szolgálja, hogy az egyén egészséges maradjon, hiszen a lelke szinte belebetegszik abba, hogy egészségesen éljen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az orthorexia nervosa kifejezést egy amerikai orvos, Steven Bratman vezette be. Véleménye szerint ez a betegség azért veszélyes, mert a betegségben szenvedők annyira odafigyelnek arra, hogy mit esznek, hogy sok esetben még egy-egy egészségesebb terméket sem esznek meg attól félve, hogy az nem tesz jót nekik. Így azonban rengeteg olyan tápanyagtól fosztják meg magukat, amely fontos lenne az egészségmegőrzésük szempontjából. Ezeknél a betegeknél gyakran fedeznek fel tápanyaghiányt is, és általában kórosan soványak, hiszen sokféle étel vált ki belőlük rettegést.

Ezek a személyek szoronganak, a legtöbb szorongás éppen az étkezés miatt alakul ki bennük, ami alultápláltsághoz és sajnos akár korai halálhoz is vezethet.

Milyen tünetei vannak a betegségnek? A beteg már-már rögeszmésen választja ki az ételeit, szigorúsága miatt egyes étrendcsoportokat is kizárhat a táplálkozásából. A beteg nem élvezi az evést, egyszerűen képtelen örülni egy-egy finom falatnak. A tiltólistás ételek undort váltanak ki belőle. A beteg hisz abban, hogy minden betegség elkerüli, ha úgy étkezik, ahogyan azt ő elképzelete. Mivel belső tisztaságra törekszik, testképzavar is kialakulhat nála.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük