Méreganyagok a szervezetben.

A pajzsmirigy a nyakon, a pajzsporc előtt és annak két oldalán található. Négy mellékpajzsmirigy helyezkedik el benne. Működését az agyalapi mirigy szabályozza, ami az agy irányítása alatt áll.

A pajzsmirigy legfontosabb feladata a pajzsmirigy hormon termelése. Ez a hormon szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, a szexuális működésben, a növekedésben és az agyi működésben is. Szinte minden szerv működésére hatással van a pajzsmirigy hormon. Alapvető hormon az élethez, azonban ha túl sok képződik belőle, akkor az az életet is veszélyeztetheti, sőt akár még halált is okozhat.

Pajzsmirigybetegség gyakran alakul ki serdülőkorban, a változókor idején, terhesség alatt és az azt követő időszakban. A pajzsmirigybetegség okozhat terméketlenséget, vetélést, de a menstruációs zavarok hátterében is állhat valamilyen pajzsmiriggyel összefüggő probléma. Nők gyakrabban szenvednek ebben a betegségben. Elsősorban hatvanéves kor fölött veszélyezteti őket ez a betegség, azonban sok esetben nem is derül fény a betegségre, csak valamilyen orvosi vizsgálat vagy egy rutin vérvétel miatt derül ki, hogy az illetőnek ilyen betegsége van.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Manapság egyre többen szenvednek valamilyen pajzsmirigy-rendellenességben. Sokak betegsége azonban nem kerül diagnosztizálásra, mivel a tünetek olyan csekély mértékűek, hogy nem fordulnak vele orvoshoz.

Mi válthat ki pajzsmirigybetegséget? Például a nehézfémek, mint az alumínium, a higany, az ólom és az arzén, amelyek nagyon mérgezők és sok betegséget okozhatnak, köztük pajzsmirigybetegséget is. A higany az amalgámtöméssel kerülhet a szervezetbe. Egyes feltételezések szerint nem a tömés során, hanem annak eltávolításakor kerülhet valamilyen mértékben a szervezetbe, amely felelőssé tehető például az autoimmun betegség kialakulásáért is.

A stressz is fontos szerepet játszik a pajzsmirigybetegség kialakulásában. Valamennyi stresszre szükségünk van ugyan, de a folyamatosan fennálló feszültség állandósulhat, krónikussá is válhat, amit mindenképpen kezelni, orvosolni szükséges. Erre nagyon jó a rendszeres testmozgás, a jóga és a meditáció is.

A pajzsmirigybetegség kialakulásában szerepet játszhat a fluorid is, ami az ivóvízben is megtalálható. Ezért nagyon hasznos lehet a vízszűrő berendezés használata, amely segítségével megakadályozhatjuk a méreganyagok szervezetbe kerülését.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*