fbpx

Mi mindenre jó a pipacs?

Pipacstenger tele gyönyörű pipacsokkal és mezei virágokkal.

A pipacs (Papaver rhoeas) a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozik. Népies elnevezései lehetnek: pipacsvirág, vadmák, lúdmák, mákrózsa és vetési pipacs. Ez a gyönyörűséges mezei virág főként rétek mentén terem, serteszőrös szára elérheti a 80 centimétert is, rubinvörös virágai és apró, fekete magvakkal teli toktermése van. A pipacs és a búzavirág a szántókat és a gabonaföldeket májustól-júliusig borítja be, de előfordul, hogy a pipacs augusztusban is bontani kezdi mélyvörös virágait. Egy Európában elterjedt gyomnövényről van szó, tehát hazánkban is megtalálható. Régebben a földműves gazdáknak a termőföldön növekvő gyomnövények jelzésértékűek voltak. Ha a szántóföldet pipacsok borították, azt jelentette, hogy hagyni kell pihenni a földet, viszont a megjelenő kék színben pompázó búzavirágok jelezték, hogy ideje a terményt betakarítani.

A gyógyászatban piros szirmait gyűjtik, melynek során óvatosan kell a szirmokkal bánni, mert ha megtörnek, könnyen befeketednek. Szárítás alkalmával a szirmok lilás színűvé válnak. A szirmok nyálkaanyagot és antociánglikozidokat tartalmaznak.

A pipacs szirmaiból készült tea csillapítja a köhögést a benne lévő rhoaedinnek köszönhetően, de asztmára, heveny hörghurutra és mandulagyulladásra is szokták alkalmazni. Köhögéscsillapítására készítsen pipacssziromteát. Forrázzon le 2 kávéskanálnyi szirmot 2 dl forró vízzel, majd hagyja állni 10-15 percig, ízesítse mézzel és citrommal, majd fogyassza el. Naponta két alkalommal igyon ebből a teából. Ezt a teát idegesség és ingerlékenység, illetve álmatlanság esetén is érdemes kipróbálni. Migrénes fejfájásra kapható teák egyik alkotóeleme a pipacsvirág szokott lenni.

Köhögés mérséklésére növényi balzsamot is készíthetünk pipacs- és piros színű rózsaszirmokból. A rózsa gyulladásgátló és összehúzó hatással is rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A pipacs levéből gargalizáló szert is készíthetünk, de nagyon óvatosan szabad csak öblögetni vele, ugyanis a szára és a levele ópiumot tartalmaz, ezért csak akkor használja, ha nem fogja lenyelni. Torokfájás esetén forrázon le 2 evőkanálnyi pipacslevelet fél liter vízzel, hagyja ázni egy negyedórán át, szűrje le, és a panasz meglétéig naponta 3-4 alkalommal öblögessen vele.

A virágszirmokból teát és szirupot lehet készíteni, a régebbi időkben bor színezésére is használták. A pipacsvirág szirmát különböző ipari ágazatok is használják bőr, len, papír és selyem színezésére.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük