fbpx

Mi okozhat szívbetegségeket és szívinfarktust?

Emberi szív tanulmányozásra műanyag makettként.

A szívbetegség kialakulásában nagyon sokféle tényező szerepet játszhat. Többek között oka lehet az emelkedett koleszterinszint, a magas vérnyomás, de még a cukorbetegség is. Természetesen amennyiben ezeket a betegségeket kezelik, úgy nagyon kicsi az esélye a szívbetegségek kialakulásának. De a kezeletlen betegségek mintegy előidézői is lehetnek akár egy szívinfarktus kialakulásának. Például koszorúér-gyulladás esetében nagyon fontos a gyulladás csökkentése, hiszen ez is előidézheti a szívinfarktus kialakulását.

C-vitaminra minden embernek szüksége van. Régebben a skorbut nevű betegség ütötte fel a fejét, ha az emberek nem fogyasztottak C-vitaminban gazdag ételeket. Azonban a C-vitamin hiánya gyulladást generálhat a szervezetben. Hozzáértő személyek szerint ha egy egyén elegendő C-vitamint fogyaszt, akkor egész egyszerűen nem alakulhat ki esetében gyulladás, márpedig a gyulladás is előidézője lehet a szívbetegség kialakulásának.

A gyulladást nem más generálja, mint a megnövekedett oxidatív stressz, márpedig oxidatív stressz nem alakulhat ki, ha valaki elegendő antioxidánst, azaz C-vitamint fogyaszt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Tehát a gyulladás megelőzése miatt rendkívül fontos, hogy rendszeres fogyasszunk C-vitaminban gazdag ételeket, így elkerülhetjük a gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyek együttesen táptalajai lehetnek a szívbetegségek, köztük a szívinfarktus kialakulásának.

Ha fertőzés van a szervezetben, az is veszélyes lehet, mivel ezek az apró mikroorganizmusok is bejuthatnak a véráramba és ezek a kórokozók pedig gyulladást okoznak. Márpedig a gyulladás megelőzése nagyon fontos, hogy elkerüljük a krónikus betegségeket, köztük a szívbetegséget is.

Az oxidatív stressz következtében fehér vérsejtek szabadulnak fel az emberi szervezetben, ami szintén krónikus gyulladást generál, és ha még hiányt is szenved a szervezet C-vitaminból, ez egyenes út az ateroszklerózis kialakulása felé.

A krónikus fogágybetegség is kedvez a szívbetegségek kialakulásának. A szájüreg kórokozói is bekerülhetnek a véráramba gyulladást okozva, ezek a kórokozók plakkokat alakíthatnak ki az érfalakban, ami szűkíti az ereket, ez pedig vérrögök kialakulásához vezethet, ami szintén előidézhet szívbetegségeket. Ezért érdemes rendszeresen fogorvoshoz járni, és a fogínybetegséget, a fogvesztést nem az öregedés velejárójának tekinteni. Többek között az egészséges szájüreg segít a szív egészségének megőrzésében is.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük