fbpx

Miért kell az asztmás gyerekeknek több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani?

Kisgyermek asztmapipát szorít az orrához.

Egy nemrégiben készült tanulmány arról számolt be, hogy a zöldségek és a gyümölcsök rosttartalma nagyon hasznos lehet asztmás gyermekek számára.

A gyümölcsökben és a zöldségekben lévő rostok eljutnak a belekbe, ahol a bélben lévő baktériumok fermentálják és rövidszálú zsírsavakká alakítják azokat. Ezek a zsírsavak lépnek be a véráramba, ahol hatással vannak a csontvelő immunsejtjeinek fejlődésére. Ha van egy külső allergén, akkor ezek az immunsejtek bejutnak a tüdőbe, ahol segítenek szabályozni a sértő ágensre adott immunválaszt. Más szavakkal segítenek mérsékelni az allergiás reakciót.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a bélbaktériumok segítséget nyújtanak a béldaganat megelőzésében a rostok emésztésével és erjesztésével.

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségtelen zsírok is problémát jelentenek az asztmás betegek számára. A magas zsír- és magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása az étkezést követően emelkedett légúti gyulladást okoz, sőt a magas zsírtartalom csökkentheti egyes asztmára kapott gyógyszerek hatását. Alacsony zsírtartalmú ételeknél ezek a negatív hatások nem voltak jellemzőek. A magas zsírtartalmú ételnél az olyan élelmiszerekre gondolnak a kutatók, mint a hamburger vagy más gyorséttermi táplálék, sajnos ezeket a gyermekek előszeretettel fogyasztják. Az alacsony zsírtartalmú táplálékokhoz pedig az olyan ételeket sorolták, mint például a joghurt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ez az első olyan tanulmány, amely arról számol be, hogy a magas zsírtartalommal rendelkező ételek megnövelik a légúti gyulladás kialakulásának a kockázatát, éppen ezért ez egy nagyon fontos megállapítás.

A tanulmányban arról is beszámoltak, hogy mennyi hamburger válthat ki ilyen kellemetlen reakciót. Hetente három vagy ennél több gyorséttermi menü fokozza az asztma kellemetlen tüneteinek megjelenését, illetve fokozását.

A kutatók egyöntetűen úgy vélik, hogy a mediterrán étrend lehet a megoldás, már ami az asztma tüneteinek csökkenését érinti. Ez sok halat és nagy mennyiségű zöldséget, illetve gyümölcsöt tartalmaz. Mivel ezek a táplálékok magas rosttartalommal és tápanyagértékkel bírnak, így érdemes megfontolni az asztmás gyermekek étrendjének megreformálását. De természetesen mindenkinek követnie kellene ezt az étrendet, mivel a mediterrán táplálékok elősegítik a súlyos és krónikus betegségek megelőzését is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük