fbpx

Miért súlyosbodik a gyomorégés, ahogy öregszünk?

Idős nő kanapén ülve egyik kezét mellkasához szorítja.

Napjainkban nagyon sokan szenvednek gyomorégéstől. Ha rendszeresen jelentkezik ez a betegség, akkor krónikus gyomorégésről beszélünk. Az idősebb kor sok mindent magával hozhat. Sajnos ha valakinél gyakran jelentkezik ez az egészségi probléma, akkor a kor előrehaladtával azt tapasztalhatja, hogy a gyomorégése fokozódik és súlyosbodik. De mi lehet ennek az oka? Mutatjuk is a válaszokat.

Ahogy öregszünk, úgy sok minden megváltozik, így a testben lévő izmok is gyengülnek. Márpedig az izmok erőssége nagyon lényeges abból a szempontból, hogy mennyire is lesz ránk hatással a gyomorégés folyamata.

A nyelőcső záróizma voltaképpen egy szelepként működik, amely amikor kinyílik, az elfogyasztott étel bekerül a gyomorba, aztán ez a szelep be is záródik, hogy az étel a gyomorban is maradjon.

Ha ez az izom meggyengül, akkor a nyelőcsőbe kerülhet a gyomor tartalma, ami pedig gyomorégést eredményez.

Nem lehet általánosítani, de azért elmondható, hogy sok idős ember küzd súlyfelesleggel. A többletsúly szinte garantálja, hogy egy-egy étkezés gyomorégéssel fejeződjön be. Amennyiben a testtömegindexünk meghaladja az ideális szintet, úgy a gyomorégés kockázata mintegy a duplájára növekszik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sajnos az öregkor sok betegséget is magával hozhat, amelyekre kénytelenek vagyunk gyógyszert szedni. Egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a gyomorégés. Más gyógyszerek el is lazíthatják a nyelőcső záróizmát, ami szintén gyomorégést eredményez.

Az időskor azonban még nem oka arra, hogy gyomorégéstől szenvedjünk. Néhány életmódbeli változtatás is segíthet, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen állapotot, például ha meggondoljunk jó alaposan, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Próbáljuk meg csökkenteni a zsíros és fűszeres ételek, a szénsavas üdítőitalok, az alkohol és a kávé fogyasztását.

Ne együnk túl sokat egyszerre, ugyanis a megterhelt gyomor szinte garantálja a gyomorégés kialakulását.

A hasi zsír elvesztése és az erőnlét javítása csökkenti a nyelőcső záróizmára nehezedő nyomást, ami pedig csökkenti a gyomorégés kockázatait.

Ha étkeztünk, próbáljunk meg nem közvetlenül utána szunyókálni, mert ez is oka lehet a gyomorégés kialakulásának.

A nikotin gyengíti a nyelőcső záróizmát és ez szintén oka lehet a gyomorégés kialakulásának.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Bizony, ha ebél után elszundikálunk, azt a fotelben ülve és ne fekve tegyük. A testsúly csökkentésben konkrét célt kell kitűzni: annyit kell mozogni és annyit enni, hogy a testtömeg indexünk (BMI) lemenjen 25-re. A BMI kalkulátort nagyon könnyen megtalálja a Google!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük