fbpx

Mikor és miben számíthatunk a kurkumára?

Egy kék asztalon kurkumagyökerek, egy üvegben és mellette és fakanálban őrölt kurkuma.

A kurkuma nagy népszerűségnek örvend Indiában, ahol nemcsak a konyhában használják különféle ételek fűszerezésére, hanem gyógyászati célokra is alkalmazzák ezt a remek gyógynövényt. A kurkuma nagyon hatásos lehet a fájdalom csillapítására, a fáradtság megszüntetésére, de akár még légzési problémákra is használhatjuk.

A kurkuma remekül csillapítja a gyulladást, csökkenti a fájdalmat, kiváltképp az ízületi gyulladás esetén nagyon hatásos, de gyomor- és emésztőrendszeri problémák esetén is fogyaszthatjuk. A kurkuma egy remek gyulladáscsökkentő, ami azért is hasznos azok számára akik ízületi gyulladásban szenvednek, mert így jelentősen képes az ízületi fájdalom csökkentésére, illetve megszüntetésére.

Egyik nagyszerű bioaktív összetevője a kurkumin. A kurkuma voltaképpen ennek az összetevőnek köszönheti a csodálatos gyógyító tulajdonságait, hiszen ennek köszönhetően nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns hatással is rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor valakinek gyulladáscsökkentőként vagy fájdalomcsillapítóként ezt a gyógynövényt javasolnak, mindig hozzáteszik, hogy fekete borssal együtt sokkal jobban kifejti a hatását. A fekete bors egyik hatóanyaga a piperin, amely segíti a kurkuma megfelelő felszívódását, hiszen a kurkumin szinergetikus hatással van a fekete borsra, pontosabban a benne található piperinnel.

A piperin nagyon hatékony a fejfájás csökkentésében, de émelygés esetén is bátran fordulhatunk hozzá, illetve a gyulladáscsökkentésben is kiemelkedő a szerepe.

A kurkuma az izomfájdalom csökkentésében és megszüntetésében is verhetetlennek bizonyul, segítségével az izom fájdalma akár véglegesen is elmúlhat. A kurkumával kapcsolatban is sok vizsgálatot végeztek. A tanulmányok arról számoltak be, hogy a kurkuma és a fekete bors együttese nagyon hasznos lehet az izmok regenerálására, a sérülések gyógyítására.

Rendszeres fogyasztása az agy működésére is pozitív hatást gyakorol, hiszen elősegíti a szerotonin- és a dopamintermelést. Erre azért van nagy szükségünk, mert mind a szerotonin, mind a dopamin segít a jobb hangulat megteremtésében.

A kurkuma nem fogyasztható bizonyos gyógyszerekkel, leginkább azoknak kell körültekintőnek lenni, akik vérhígítót szednek, de arra is tekintettel kell lenni, hogy a hosszabb ideig történő fogyasztása gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.