fbpx

Milyen hatással van ránk a K-vitamin?

K-vitaminban gazdag ételek egy asztalon: spenótlevelek, burgonya, gomba, banán, bab, tökmag, sárgabarack, mandula, fokhagyma, paradicsom.

Az emberi szervezet kiegyensúlyozott működéséhez sokféle tápanyagra van szükség. Az egészségünk és a fizikai erőnk megőrzéséhez, testi funkcióink normális működéséhez, az erős immunrendszerhez nélkülözhetetlenek a vitaminok és az ásványi anyagok. Ezek a tápanyagok teszik lehetővé, hogy ne legyünk betegek, ne kapjunk el különféle fertőzéseket, hogy fittek legyünk a hétköznapokban. Cikkünkben a K-vitaminnal foglalkozunk és bemutatjuk a legfontosabb szerepköreit.

A K-vitaminról kevés szó esik, de csodálatos hatásai vannak és számos súlyos krónikus betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. Legismertebb funkciója a véralvadásban betöltött nélkülözhetetlen szerepe. De ez a vitamin nemcsak azt segíti elő, hogy ne veszítsünk túl sok vért, amikor elvágjuk az ujjunkat vagy más testrészünket, hanem az élettartamunk meghosszabbításában is részt vállal, illetve a súlyosabb betegségekkel szemben is védelmet biztosít.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen krónikus betegségek kialakulása ellen jelenthet védelmet ez a vitamin? A K-vitaminnak fontos szerepe van többek között a cukorbetegség, a szívbetegség és a csontritkulás megelőzésében, de egyes kutatási eredmények szerint a rákos megbetegedésekkel szembeni védekezésben is része van.

A szívbetegség is egy krónikus betegség. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy amennyiben rendszeresen és megfelelő mennyiségben fogyasztunk K-vitaminban gazdag élelmiszereket, akkor kisebb lesz az esélye a koszorúér-betegség kialakulásának és az érelmeszesedés kockázatát is minimalizáljuk.

A K-vitaminnak kitüntetett szerepe van a csontok egészségének megőrzésében is. A csontritkulás egy nagyon súlyos betegség, hiszen ilyenkor csökken a csontok tömege és sűrűsége, mely miatt nagyobb az esélye a csonttörésnek. A K-vitamin rendszeres pótlásával azonban lehetővé válik ennek a betegségnek a megelőzése. Hogyan? Ez a vitamin egy oszteokalcin nevű fehérjét aktivál, így a csontokban hasznosulni tud a csontépítő ásványi anyag, a kalcium, és voltaképpen ennek köszönhető, hogy nem csökken a csontok tömege és sűrűsége.

A K-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a cukorbetegség megelőzésében is, hiszen javítja az inzulinérzékenységet, ezzel mérsékli a diabétesz kialakulásának a kockázatát. A K-vitamin közreműködésével csökkenhet az étkezés után megemelkedett vércukorszint, így érdemes minél több alkalommal K-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.