fbpx

Mindennap egy alma az orvost távol tartja

Faasztalon egy pohárba valaki egy üvegből almalét tölt, mellette egy fél és egy negyed alma.

Mindenki ismeri ezt a mondást és elhihetjük, hogy valóban van valóságalapja, mivel az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon. Ezt a gyümölcsöt termesztik legnagyobb mennyiségben a Földön és nagyon sok almafajta létezik. A magyar emberek is kedvelik és jól is tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, mivel hazai gyümölcsről van szó, amely tele van hasznos tápanyagokkal, azaz olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nagyon hasznosak az egészségünkre nézve.

Az alma bővelkedik rostokban, amelyek pozitívan hatnak az emésztőrendszer egészségére. A gyümölcs héjában található a legtöbb antioxidáns, amelynek jelentős szerepe van a sejtkárosodások megelőzésében. Minél több antioxidánst fogyasztunk, annál kevesebb esélye lesz a szívbetegség, a stroke és a rákos betegségek kialakulásának.

Az alma nagy mennyiségben tartalmaz kvercetint is, egy növényi eredetű anyagot, úgynevezett flavonoidot, amely védelmet jelent a sejtek számára, legfőképpen az agysejtek számára nyújt hathatós védelmet. Az alma és az almalé nagyon hasznos lehet a memóriaproblémák kialakulása ellen. Kutatások igazolják, hogy az alma rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet az Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára is, mivel javítja a hangulatot és csökkenti a rendellenes viselkedési formákat is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A flavonoidok, mint amilyen a kvercetin is, nemcsak az agysejtek számára jelenthet védelmet, hanem a hasnyálmirigy sejtjei számára is. A hasnyálmirigy kulcsszerepet játszik a cukor feldolgozásában. A flavonoidok egészségesen tartják a hasnyálmirigysejteket, ez a hatás pedig csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatait.

Az alma rendkívül sok rostot tartalmaz, ami nagyon hasznos az emésztés egészségére nézve. Mivel alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, illetve stabilan tartja azt.

Kutatások igazolják, hogy azoknak az embereknek, akik naponta legalább egy almát elfogyasztanak, sokkal kevesebb az esélyük a vastagbélrák kialakulására, mivel a rostok és a flavonoidok egészségesen tartják a bél sejtjeit és szöveteit.

Mivel sok pektint is tartalmaz az alma, így a szívet és az érrendszert is eredményesen védelmezi a különféle betegségekkel szemben. A pektin emellett csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, ami gátolja a plakk-képződést az artériákban, így a szívbetegség ellen élvezhetünk védelmet.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.