fbpx

Mindent a D-vitaminról

Sok D-vitamint tartalmazó élelmiszerek: tojás, lazac, tej, túró, vaj, sajt, petrezselyem.

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára. Napfényvitaminnak is szokták nevezni, mivel napfény hatására termelődik az emberi szervezetben. Éppen ezért a téli hónapokban pótolnunk szükséges, mert a D-vitaminnak nagyon sok egészségügyi előnye létezik. Többek között hatása van a csontrendszerre, a fogazatra, azaz mindkettőt megerősíti, de a hormonszabályozásban is aktívan részt vesz, illetve az immunrendszer védelmét is ellátja. A kutatások azt is kimutatták, hogy ha elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, akkor esélye sincs a depresszió kialakulásának, de a vitamin hiánya sajnos okozhatja a szklerózis multiplex nevű betegség kialakulását.

A D-vitamin szerepe az egészség megőrzésében

A D-vitamin elősegíti, hogy a csontok egészségesek maradjanak, emellett szerepet játszik a kalcium, a foszfát és a mellékpajzsmirigy-hormon szintjeinek a szabályozásában. Emellett részt vesz az immunrendszer védelmében és a jó hangulat megteremtésében is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen betegségeket okozhat a D-vitamin hiánya?

A D-vitamin hiánya elősorban csontritkulást okozhat, amikor is a csontok tömege és sűrűsége csökken. Amikor csökken a szervezetben a D-vitamin-szint, akkor csökkennek az immunfunkciók, de sok kutatás során az is igazolódott, hogy az alacsony D-vitamin-szint összefüggésbe hozható egyes daganatos betegségek kialakulásával, mint a vastagbéldaganat, de más tanulmányok azt írták le, hogy a nem megfelelő D-vitamin-szint akár még cukorbetegség és szívbetegség kialakulásához is vezethet.

A D-vitamin-hiány és a veszélyeztetett csoportok

Az idősebb ember szervezetében csökkenhet a D-vitamin-szint, hiszen az idősebb emberek nem tartózkodnak olyan sokat odakint, hogy a szervezetük napfény hatására D-vitamint állítson elő. A sötétebb bőrű emberek bőre több melanint termel, ez azonban csökkentheti a bőr D-vitamin előállításának a képességét. A gyomor-bélrendszeri problémák okozhatnak felszívódási zavarokat, így a D-vitamin nem tud hasznosulni. Egyes gyógyszerek is megakadályozzák, hogy a szervezetet elegendő D-vitamint hasznosítson, ilyenek például a szteroidot tartalmazó gyógyszerek.

A napfény és társai

Napfény hatására D-vitamin termelődik az emberi szervezetben, de más természetes forrásai is vannak ennek a vitaminnak. A halak, a máj, a sajt, a tejtermékek, a tojássárgája és néhány gombaféle is tartalmazza ezt a vitamint.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük