Sok béta-karotint tartalmazó élelmiszerek (sárgarépa, sárgabarack), és a belőlük készült frissen csavart gyümölcslé.

Azoknál, akik A-vitamin-hiányban szenvednek, jelentősen nagyobb a kockázat, hogy fertőző betegségekben betegedjenek meg. A bőr szárazzá és repedezetté válik, a körmök töredezetté. A hajhullás, száraz és fényérzékeny szemek, éjszakai vakság, termékenységi problémák, valamint az étvágy, a tapintás és a szaglás romlása lehetnek a lehetséges tünetei egy A-vitamin-hiánynak. A növekedési zavarok különösen a gyerekeknél és fiataloknál figyelhetők meg, akik még növésben vannak. A látáserősség és látásélesség csökkenése is adott körülmények között a hipovitaminózis jele lehet.

Az A-vitamin sok élelmiszerben előfordul, különösen a halak és más tengeri állatok belső szerveiben. Ezért a hiányos ellátás csak ritkán hozható összefüggésbe a táplálkozással. Az A-vitamin-hiányt rendszerint szervi és testi zavarok okozzák. Ide tartoznak a műtétek, a szervezetben lévő gyulladások, a stressz, a dohányzás, a túl sok napozás, a máj vagy az epehólyag betegségei és a zsíranyagcsere zavarai is, melyek hátrányosan érinthetik a felszívódást. Így a szervezet nem képes elegendő A-vitamint felvenni, és a szükséges mennyiséget biztosítani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyerekeknek jelentősen kisebb tárolási lehetőségük van, mint a felnőtteknek. Náluk fennáll a veszély, hogy a táplálékkal nem jutnak elegendő A-vitaminhoz. A túl kevés halat és májat fogyasztó felnőtteknél is nagyobb a rizikó, hogy A-vitamin-hiányban szenvednek. A túlzott alkoholfogyasztás zavarja a vitamin felszívódását, de a mobilizálását és tárolását is hátrányosan befolyásolja. Bizonyos gyógyszerek megnehezítik a vitamin felvételét, de a pajzsmirigy vagy a hasnyálmirigy megbetegedései is hozzájárulnak ahhoz, hogy az A-vitamint nem tudjuk a táplálékból izolálni és felvenni.

A következő élelmiszerek tartalmaznak A-vitamint: folyami angolna, sárgarépa, rókagomba, májas hurka, marhamáj, sertésmáj, csirkemáj, csukamájolaj, zöld és sárga zöldségek, pálmaolaj, tojássárgája. Az A-vitamin elővitaminját, a béta-karotint a következő élelmiszerek tartalmazzák: sárgarépa, mangó, sárgabarack, spenót, tojássárgája, petrezselyem.

Ehhez a cikkhez 17 hozzászólás

 1. Debreceniné Eszter

  Szerintem az egyoldalú táplálkozás okozza a legnagyobb kockázatot , ez azt jelenti, hogy ha egy ember változatosan étkezik, odafigyel akkor nem lehet
  semmi féle vitaminhiánya. A dohányzás mellőzése az alkohol elhagyása nagyon fontos..

  • Kedves Eszter!

   gondolom tudod, hogy a termöfőld ki van szipolyozva. Az anti világban nagyon sok leányt egyiptomból vittek feleségnek. Tudod-e miért? Mert ott oly mértékben megáradtak a folyók, hogy a hegyekből lezúduló viz magával hordta az ásványi anyagokat. Hatalmas árterületek voltak. Azokon nem házak épültek mint az okos “magyaroknál” pl. hanem gabonát s egyéb terményt ültettek. Aki onnan származott azt vitték feleségnek, mondván,egészséges, mint a makk, s láss csodát, egészséges gyerekeket szültek.Nálunk nem termesztenek ,hanem épitenek az ártérre abból nem lesz A- sem más vitamin.Abból csak pénz lesz, de hiánybetegségek is.
   Abból kártérítés lesz a biztosítótól. Hát igy. S nem szabályozták a folyókat beton medrekbe ,hagyták, hogy menjen a maga utján. Ez a civilizáció átka!
   a műtrágya az sohasem tartalmazza azokat az ásványi anyagokat mint a természetes úton “előkészített” föld. üdv: marion

  • Perei Jánosné

   Igaz, a változatos táplálkozás, de ki tudja ezt magának megengedni manapság ilyen árak és kis nyugdíj mellett? A társadalmunk nagyon meg van osztva jövedelem szempontjából is. Kellene ugyan változatosan táplálkozni, de a LZGANÓ-i konyferencián létrejött ehyezmény éppen azt célozta meg, hogy NE tudjon minden ember egészségesen étkezni.

 2. De fontos tudni, hogy az A-vitamin túladagolása legalább olyan veszélyes, mint a hiánya. Míg felnőttek akár napi 50.000 NE-t is képesek tolerálni, addig terheseknél már a 10.000 NE is magzatkárosodást okoz.
  A legjobb, ha nem az A-vitamin (retinol) bevitelével akarunk megfelelő mennyiséget tartani, hanem elővitaminja, a béta-karotin fogyasztásával, ugyanis abból csak annyi alakul át A-vitaminná, amennyire a szervezetnek szüksége van, a többi kiválasztódik.

 3. Kérem szépen megadni, hogy hogyan lehet a Süssler sókat és az A vitamin pótláshoz szükséges vitaminokat
  megrendelni, és megvásárolni !

  • Földényi Pálné

   Kedves Éva !!! Szívesen adok további tájékoztatást bio-termékekből álló táplálékkiegészítőkről.Adja meg email címét és küldöm az információkat.
   Jó egészséget kívánok Jutka

  • Kedves Éva!
   A gyógyszertárakban lehet kapni
   Shüssler sókat esetleg megrendelik Önnek.

  • Kedves Éva! Mint látható rögtön jön egy ajánlat,hogy hol tudja megrendelni ezeket a készítményeket és egyéb termékeket. Én azt javaslom,hogy kedvenc patikusától rendeljen bármit,mert az internetes kereskedés során forgalmazott termékek hamisítottak ,az egészségre károsak lehetnek. Üdvözlettel Abdulné gyógyszerész

 4. Novák József

  Én barna alga kivonatot szedek mert emlitettem aháziorvosomnak hogy mostanában töredezik akörmöm ez akézsitmény még nagyon sok mindenre jó

 5. Javasolni tudom még a céklát fogyasztani .

 6. Kerekes Zoltán

  Kedves Eszter.
  Sajnos a változatos táplálkozással mára senki nem tudja megoldani az iparilag elöállított élelmiszerekkel a kellő mértékű ásványi anyag és vitamin bevitelt a szervezetébe. Az ok egyszerű- növekedést és érést gyorsító mű kemikáliákkal katalizálják a nagyüzemek a hús és növény előállítás folyamatait. Egyszerűen nincs ideje az élelmiszernek felvenni a tápanyagokat a talajból, vagy beérni a napon. Kivétel azért akad, ilyen a biogazda terménye. Képzelje azt el, hogy a ginzeng 7 évig veszi fel a tápanyagot a talajból, majd 10 évig pihentetni kell a talajt, mert szó szerint minden értékes nyomellem kiürűl a földből. Én járom a mezőt, szántókat és mára híre, se hamva a vetésforgó alkalmazásának. 20 éve minden évben ugyan azt veti sok gazda a földbe. Minden modern betegségnek az alapja a kemikália alkalmazása a mindennapjainkban és a tragikusan hiányos táplálkozás. Nem minden jó, ami szép.

  • Igen kedves Zoltán !

   Véleménye mellé állok. Eszternek küldött válaszom hasonlókat tartalmaz.
   A bio terményekre térve. Hol van bio föld? Irtó dühös vagyok azokra az emberekre akik ,kijelentik bio mert olyan földben termett. Hol van bio föld?
   Ahol pl nincs savas eső Nincs Mettalochémia üzem /mint pl a BP. XXII.
   kerületében volt. Ahol teljes talajcserét kellet csinálni az emberek egészsége érdekében. Vagy Pl. A Sugárbiológiai intézet mely szintén Budafok XXII kerületében bizonyitottan ,rengeteg rákos megbetegedést okozott azzal,hogy a Dunába folyó “kispatakba” eresztették szennyezett vízet. Az ezt szóvátevő Doktornőt félreállitották. Neve Dr Kékesy Olga. Ki családorvos lévén észlelte a patak két partján élők, feltünően magas arányú rákos megbetegedését. Mig más körzetben volt pl. 3 rákos beteg itt az a szám 1o volt. Akkor az a föld melyben az ottani emberek termelték a zöldséget és a patak vízével öntözték azt ,minden volt csak nem Bio!!! Üdvözlettel: Marion

  • Kedes Zoltán,nagyon igazat írt le, egyettértek!

 7. Szerintem, először azt kellene tudni az embereknek, mi a BIO és mitől BIO a BIO.
  Javaslom az öko köröket, amik országszerte indulnak, ott rengeteg mindenről szó esik. Szeptember végén ( most ) van a csoportvezetői képzés és lassan elindulnak ismét az oko körök, Bárki jelentkezhet, ingyenes! Attól, hogy valami nincs permetezve és nem szennyezett a föld, stb, még nem bio, maximum natúr a termék, termény. Valóban a vitamin túladagolások súlyos problémákhoz vezethetnek és nem csak a zsírban oldódó vitaminoknál áll fent a veszély,különösen, ha a vitamin nem organikus, hanem szintetikus anyagból készült. Kedves Éva, ajánlom termékeinket 2 áruházunk van. Az egészségmegőrzőbe, még rengeteg minden kerül feltöltésre. Ez kész van, ha új termék jelenik meg, már csak akkor bövül.http://www.okonatural.hu

 8. Kerekes Zoltán

  Kedves Erika.
  Valoszinű több értelmezése is lehet a bio termék fogalomnak, de én csak a saját verziómnak hiszek, ami ez:
  bio terméket a természet rendje és törvényei szerint kell előállítani.
  A természet nem állit elő kemikáliákat és azokkal nem kezeli a termőföldet, sem annak termését.
  A bio gazda a természet adta lehetőségeket használja fel bio termékének elöállításához.
  Bizony igaz Erika hozzászólása, mert attól, hogy nem permetez a bio gazda vegyszerekkel, attól még nem bio a terméke. A termöföld tápanyag utánpótlásáról gondoskodni kell, a termőföldnek vegyszermentesnek kell lennie. A tápanyag utánpótlás tartós kihagyása, kiüríti a föld ásványi anyag készleteit, így csökkentett ásványi anyag tartalmú terményt lehet betakarítani, ami a megbetegedés valószínűségét növelheti. A jó minöségű trágya egészséges álattól gyüjthető be. Olyan szarvasmarha trágyáját használják amelyik kicsi kolóniában él, igy nem tart az álattartó gazda a tömeges megbetegedéstől, ezért nem oltja be az álományt évete TBC, és más fertőző megbetegedés ellen, nincs az álat testében antibiotikum és más gyógyszer. Az ilyen álat trágyája egészséges. Elég az ilyen álatot TBC tesztnek alávetni évente. Az is sarkalatos kérdés hogy mivel táplálják a szarvasmarhát. Elöször az álatot kell bio ételekkel táplálni, majd utána következik a bio marhatrágya kinyerése.
  Összefoglalva: 1. vegyszermentességet igazoló termőföld, 2. vegyszermentes trágyázás, 3. vegyszermentes növényvédelem.
  Nem elég a puszta vegyszermentesség! Az Alföld déli, dél—keleti részén arzénes, nitrites, nitrátos, kálisós a talajvíz és ezzel locsolják a kapásnövényeket. Az arzén felszívódik, elraktározódik, halmozódik, ami nem bio alapanyag.
  Mint már elöző kommentemben említettem az eröltetett ütemű növényfejlődés a bal lába a megbetegedések sokszinűségének és gyakoriságának. Egy példát hoznék elő megértésül. A szelén egy olyan anyag melynek ipari színtü fontossága egyértelmű, de biológiai szerepét csak kevésbé említik. A szelénhiány a DNS lánc szakadásának gyakoriságát növeli, mely eltérést von maga után. Mindennapi kenyerünk azért nem tartalmaz szelént, mert az a korpában található meg, de a szép fehér kenyér nem tartalmazhatja ez az értékes anyagot. Én a marhámnak korpát is adok, hagy legyen szelében gazdag a teje, húsa, trágyája. A tápanyagban hiányos kenyér az egészség romlását okozza.
  A megbetegedések másik lába a barlanglakó életmod. A gyerek, felnőt járművel közlekedik, iskola zárt falai, üzemek, irodák zárt falai között dolgozunk napi 8 órát, majd a híradó és a sok politikai ellemzőt halgatjuk a TV-ben és észre se vesszük azt hogy éltető napunk alámerült az nyugati hegyekben. Csak nyelvünkben mondjuk azt hogy éltető nap, de tetteinkben nem hiszünk benne. Pedig a D vitamin 100 szor szükségesebb a szervezet számára mint a C vitamin. A szükséges mennyiségű D vitamint részben élelmiszerekből és a nap sugárzásának börünk alatt végbemenő folyamataiból nyerjük. Rossz életvitelünk miatt minden nap kell fogyasszunk D vitamint. A tuzott mennyiségben felvett vitamin káros, a kevés vitamin bevitel káros, de a rendszeres és optimális vitaminbevitel elengedhetetlen a sejtek alkotóinak optimális müködéséhez. Élelmiszereink vitaminkészészlete a tizedére csökkent a 100 évvel ezelött termesztett növények készletéhez képest. Senki ne feledje azt, hogy a 2000 km messzire termesztett egzotikus növényeket éretlenül aratják, és a kettő hetes tranzit út után a C vitamin tartalmuk lebomlik.

 9. Pingback: A-vitamin a jó látásért és a növekedésért | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*