fbpx

A-vitamin a jó látásért és a növekedésért

Vicces kép, melyen a látás fontosságát szimbolizálják két sárgarépára helyezett szemüveggel, a háttérben látásvizsgálatnál hazsnálatos ábrákkal.

Az A-vitamin a létfontosságú vitaminok egyike, amelyről az emberi szervezet nem mondhat le. Retinolként is ismert, és számos feladatot lát el a szervezetben.

Az A-vitamin nagyon fontos a színlátáshoz, de a világos és a sötét megkülönböztetéséért is felelős. Általánosságban elmondható, hogy a retinol az egész látási folyamathoz elengedhetetlen. E funkció mellett az A-vitaminnak még további fontos feladatai vannak. Ide tartozik pl. minden belső és külső membrán védelme a szervezetben. A vörösvértestek képzéséhez is nélkülözhetetlen, ezen kívül a retinol nagyon fontos a növekedéshez.

Funkciója az anyagcserében ugyancsak létfontosságú. A csontanyagcsere is jelentős mértékben profitál a retinolból, mert a vitamin nem elhanyagolható szerepet játszik a csont növekedésében és felépítésében. Ezen kívül az A-vitamin közvetlenül és jelentős mértékben részt vesz a csonttörések gyógyulásában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Bizonyos hormonoknak, pl. az ösztrogénnek és a tesztoszteronnak retinolra van szükségük a szintézisükhöz. Az embriók fejlődésében is lényeges szerepet játszik az A-vitamin, illetve az A-vitamin-sav. A vitaminsav leginkább az idegsejtek képződésében vesz részt. Mivel az A-vitamin védi a belső és külső membránokat, hozzájárul a fertőzések elleni védelemhez is.

Az A-vitamin-szükséglet függ az életkortól és a nemtől, de az életvitelt, illetve az életkörülményeket is számításba kell venni a szükséglet megállapításakor. Az A-vitamin optimális mennyisége naponta 0,8 és 1,0 mg között van. Legjobb, ha a férfiak inkább a felső határt veszik figyelembe, mert nekik némileg több A-vitaminra van szükségük.

Az A-vitamin hőérzékeny, egy része a hosszú főzéstől, a fénytől és a levegőtől megsemmisül. Ezért az A-vitamint tartalmazó élelmiszereket csak rövid ideig főzzük vagy süssük. Ezen kívül ezeket az ételeket legjobb, ha hűtőszekrényben tároljuk.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Vitaminok a szemnek | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük