fbpx

Nagy probléma az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás

Narancs, kivi, dió és mandula egymás mellett.

Az, hogy milyen táplálékokat veszünk magunkhoz, nagyon meghatározó. Az élelmiszerek megválasztásától függ ugyanis az egészségi állapotunk. Vagy legalábbis az egészségünk többek között ettől is nagyban függ.

A táplálékok sorában még mindig a zöldségek és a gyümölcsök a legegészségesebbek. Hiszen ezek a táplálékok tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal.

Ha rendszeresen fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket, nagy esély van arra, hogy elkerüljenek bennünket az olyan betegségek, mint rákos megbetegedés, magas vérnyomás, emésztőrendszeri betegségek, de a szívbetegségek kialakulásának is jóval alacsonyabb lesz a kockázata.

Ha valaki nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, nagy esélye van a korai halálozásra. Erről nagyon sok tanulmány számolt be az utóbbi évtizedekben.

A zöldségek éppúgy fontosak, mint a gyümölcsök, hiszen ezek a táplálékok jelentősen lecsökkentik a korai halálozás, illetve a különféle szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Ide tartozik például a stroke is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatások igazolják, hogy ha egy ember megfelelően táplálkozik, mely táplálkozásnak része a gyümölcs és a zöldség, a fent említett betegségek kialakulásának kockázata mintegy 20 százalékkal csökkenni fog.

Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kell ahhoz fogyasztani, hogy egészségesek maradjunk? Az ajánlások szerint zöldségből naponta legalább 2-3 csészényit, míg gyümölcsből legalább 1-2 csészényit kellene ahhoz elfogyasztanunk, hogy hosszú távon megőrizzük az egészségünket.

A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás pozitívan hat a hangulatra és a gondolkodásra is. Minél többet fogyaszt valaki ezekből a táplálékokból, annál kisebb lesz az esélye a mentális betegségek kialakulására.

Nagyon sokféle zöldség és gyümölcs rendelkezik hangulatfokozó hatással. Ezek közül kiemelkednek a zöld leveles zöldségek, a sötét bogyós gyümölcsük és a citrusfélék. Minél több nyers és minél többszínű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk naponta, annál jobb lesz a hangulatunk és annál pozitívabban állunk az élethez.

Milyen gyümölcsök és zöldségek vannak pozitív hatással a hangulatunkra? Például a kelkáposzta, a saláta, a sárgarépa, az uborka, a kivi, az alma, a citrusfélék, a banán vagy a grépfrút.

1 hozzászólás

  1. Hemmer Ferenc

    Nagy figyelemmel kísérem (és fogom kisérni) cikkeiket, még ha csak “általános” is a mondanivalója. De majd csak kigubancolom belőle az engem érintő és elfogadható hasznos tájékoztatást. Ez a cikk sajnos mint írtam is “általános” mondhatnám “”semmitmondó””.
    Mint említik a BANÁN a KÁPOSZTAFÉLÉK javaslatát, nem térnek ki, melyiket HOL TERMESZTIK és ÉRETT e a termék leszedésekor. A bennük lévő fogyasztók számára fontos összetevőket tartalmazzák e, vagy sem. A banánt nem valószínü, hogy közelünkben “aratják”.ennek pedig eltarthatósági idejét a szállítás behatárolja. Jó hogy a nevezett termék éretten azt tartalmazza amit a természet előírt neki, de ebben az állapotában mennyit is érhet. Az alakja, neve, színe olyan mint azt a könyvekből tanulhattuk DE ÍGY???????

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük