Egy szép piros almát tart kezei között egy piros ruhás lány.

Naponta egy alma az orvost távol tartja – állítja a mondás. De miért olyan egészséges ez a hazánkban is könnyedén elérhető gyümölcs? Az almában van A-, C- és B-vitamin, kalcium, kálium, folsav, magnézium, vas és foszfor. Az alma tele van rostokkal, a benne lévő pektin pedig segítséget nyújt, ha székrekedéstől, illetve hasmenéstől szenvedünk, de a bélflórára is kedvező hatást gyakorol. Az alma tele van antioxidánsokkal, amely védelmet biztosít immunrendszerünk számára.

Az almában lévő pektin csökkenti a koleszterinszintet, ezt elősegítik a gyümölcsben lévő antioxidánsok is. Az alma csökkenti a légzőszervi megbetegedések kockázatát, mérsékli a stroke és az infarktus kialakulásának kockázatát. Erősíti a szívet, hiszen az almában lévő kálium jót tesz szívünk egészségének. Csökkenti a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. A rendszeres almafogyasztás segítséget nyújt a fogyókúra során, rosttartalma segít a méregtelenítésben és a daganatos megbetegedések megelőzésében. Az alma a csontritkulás megelőzésében is védelmet nyújt számunkra. Az almában lévő savak megtámogatják az emésztést és még az agyműködésre is serkentőleg hatnak.

Az alma jótékony hatásainak felderítésére több kutatást is végeztek. Az Oxford Egyetem kutatói azt a megállapítást tették, hogy az ötven éven felüliek körében évente akár 8.500-zal kevesebb haláleset lenne stroke és szívroham miatt, ha mindennap elfogyasztanának legalább egy almát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az Iowai Egyetem kutatói pedig azt vizsgálták, hogy milyen kedvező hatásai vannak az alma héjának. Megállapították, hogy a gyümölcs héja részt vesz a vércukorszint és a koleszterin szabályozásában, de szerepet játszik az izomépítésben és a testsúlycsökkenésben is. A kutatók konstatálták, hogy ez a sok pozitív hatás az alma héjában található urzolsavnak köszönhető. A kutatás során arra próbáltak megoldást találni, hogyan lehetne erősíteni az idősebb személyek izomzatát. Ennek érdekében 1300 vegyületet vizsgáltak és ezek közül az almában is megtalálható urzolsav bizonyult a leghatásosabbnak.

Egy másik kutatás során egereket vontak be a kísérletbe, ahol szintén azt vizsgálták, hogy milyen szerepe és jelentősége van az urzolsavnak. A kutatás végén azt a következtetést vonták le, hogy az urzolsav elősegíti az izomgyarapodást. A kutatást emberekkel is szeretnék elvégezni. Arra már rájöttek a tudósok, hogy az alma leginkább akkor fejti ki kedvező hatásait, ha héjastól fogyasztjuk, de az még a kutatás részét képezi, hogy pontosan hány gyümölcsöt is szükséges naponta elfogyasztanunk, hogy a kedvező hatásokat meg is tapasztaljuk.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*