fbpx

Napi egy alma valóban távol tartja az orvost?

Egy gyümölcsöktől roskadó almafáról fiatal nő egy érett almát szakít le.

Úgy tartja a mondás, hogy napi egy alma az orvost távol tartja. Ez valóban így lenne? Van ennek a mondásnak igazságtartalma? Ennek járunk most utána, erre adjuk meg a válaszokat.

Az almával kapcsolatban számos vizsgálatot végeztek és bebizonyosodott, hogy valóban nagyon sok az egészségügyi előnye. Tele van fontos tápanyagokkal, rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Megtalálható benne réz, kálium és K-vitamin is, de különösen C-vitaminban nagyon gazdag. A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely semlegesíti a szabad gyököket és védelmet jelent sokféle krónikus betegséggel szemben.

Tanulmányok igazolják, hogy az alma rendszeres fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a krónikus betegségek kialakulásának kockázata, különösen a szívbetegségek és a stroke esetében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az almában rendkívül sok flavonoid található, ezek a vegyületek csökkentik a gyulladást és így a szívbetegség kockázatát is minimalizálhatják. Az alma mindezeken túl tele van oldható rostokkal is, melyek csökkentik a magas vérnyomást és koleszterinszintet. Ez azért lényeges, mivel ezek magas értéke kockázati tényezői a szívbetegségnek.

A flavonoid antioxidánsok a rák kialakulásának kockázatát is mérsékelhetik. Sok kutatást végeztek az almával kapcsolatban. Több mint 40 tanulmány számolt be arról, hogy az alma nagyobb mennyiségű és napi fogyasztása jelentősen csökkenti a tüdőrák kialakulását.

Bebizonyosodott az is, hogy az alma mellett a különféle gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend is segíthet távon tartani a rákos megbetegedéseket. Kisebb lehet az esélye a vastagbél-, a nyelőcső-, a tüdő-, a szájüregi-, illetve a vastagbél- és a gyomorrák kialakulásának.

A rendszeres almafogyasztás támogatja a fogyást is. Magas rosttartalmának köszönhetően ugyanis hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, ami összességében csökkenti a kalóriabevitelt és segítheti a fogyást.

Az alma a csontok egészségét is javítja, hiszen a rendszeres almafogyasztás összefüggésbe hozható a csont ásványianyag-tartalmának növekedésével és ezzel csökkenhet a csontritkulás kialakulásának kockázata. De a napi szintű almafogyasztás mintegy harminc százalékkal mérsékelheti a cukorbetegség kialakulását is.

  1. Szuhay Péter

    Finom és egészséges az alma, különösen, ha vegyszermentes termelésből származik. Akinek van egy kis saját kertje tehet is ezért. Érdemes valahogyan szerezni egy régi fajtájú csemetét és elültetni, gondozni. Nekem olyan szerencsém van, hogy a telken egy 60 éves húsvéti rozmaring fám van, legalább húsz éve nem volt permetezve, még most (májusban) is eszem a tavalyi termés maradékát.

    1. Valóban szerencsés az, akinek a saját kertjében teremnek a gyümölcsök és nem szükséges permetezni a fákat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.