Fiatal, szorongó lány néz ki körmét rágva az ablakon.

A pánikbetegségben szenvedő egyénen időről-időre pánikrohamok és intenzív félelemérzés lesz úrrá. Ez egy olyan szorongó állapot, amely hirtelen, váratlan helyzetekben törhet rá az emberre. Lehet egyedül vagy társaságban, lehet ismerős vagy ismeretlen helyszínen, megszokott vagy váratlan szituációban. Ez egy súlyos betegség, amely kezelhető, de terápia nélkül súlyos következményei is lehetnek. A pánikrohamnak rendkívül sok tünete létezik: szapora szívverés, légszomj, fulladás, szédülés, ájulástól való félelem, hideg- és hőhullámok, érzéketlenség a végtagokban, mellkasi fájdalom, zsibbadás, halálfélelem, izzadás, remegés és hányinger. Ezek mellett a beteg retteg, hogy elveszíti a kontrollt, attól tart, hogy megőrül, és úgy érzi, hogy nem képes irányítani a saját életét és tetteit, olyan érzése támad, mintha minden kicsúszna az uralma alól.

A pánikbetegséget lehetséges örökölni, nagyobb a veszélye a kialakulásának, ha a családban van olyan, aki ettől a betegségtől vagy egyéb szorongásos panaszoktól szenved. A stressz és a kábítószer-használat is hajlamosít a kialakulására. A pánikbetegeknél egyéb pszichiátriai betegségek is jelen vannak, vagy későbbi felbukkanásuk várható lesz. Ilyen például a depresszió, az agorafóbia, vagyis félelem minden nagyobb tértől, illetve a szociális fóbia, amit idegen személyek vagy nagyobb emberi csoport válthat ki az illető személyben.

A pánikroham egy nagyon komoly betegség, amely gyógyszeres és pszichoterápiát igényel. A gyógyszerek csökkentik a stresszreakció okozta testi tüneteket, míg a pszichoterápia segít megszüntetni a tünetekhez kapcsolódó negatív gondolatokat és az ezekhez fűződő aggodalmat.

Vannak azonban olyan alternatív gyógymódok, amelyeket érdemes kipróbálni, mert sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében. Vannak olyan gyógynövények, amelyek mérsékelni képesek a szorongásos tüneteket. Ilyen például az orbáncfű, a macskagyökér, a citromfű és a komló. Azonban ezen gyógynövények használata előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát és véleményét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A koffein, a nikotin, az alkohol és a cukor csak fokozza a pánikroham tüneteit, ezért ezek jelentős csökkentésével vagy elhagyásával máris sokat tehet jobb közérzete kialakításáért. A rendszeres sportolással, mozgással elegendő endorfin, boldogsághormon szabadul fel a szervezetében, amely szintén mérsékelheti az Önre nehezedő betegség tüneteit. Az egészséges táplálkozással vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket juttat a szervezetébe, amelyek szintén jó megoldást jelentenek a betegség leküzdésében. Az életszemléletünk megváltoztatása, az életünk átformálása sokszor hoz kiegyensúlyozott napokat és napsütést a mindennapjainkba. Válasszon olyan munkát, amelyet érdekesnek és izgalmas tart. Olyan embereket gyűjtsön maga köré, akikkel szívesen tölti el az idejét. Kapcsolódjon ki rendszeresen, szabadidejében olvasson, válasszon egy jó hobbit, kertészkedjen, kiránduljon a családjával, és passzív pihenést is csempésszen be mindennapjaiba. Néha megengedett egy kis édes semmittevés, szundikáljon a megszokottnál egy órával tovább vasárnaponként, vagy csak nézzen meg egy remek vígjátékot, mindjárt másképp látja a világot! A meditáció, relaxáció és a jóga is segíthetik a javulást.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

 1. Szilágyi zoltán

  Jó napot elvileg én is pánikbeteg vagyok. 4 orvos is aszt mondta. Voltam ki vizsgálásokon semilyen szervi problémát nem találták minden rendben van. Akkor meg nyugodtan le írnám a tüneteimet és ha valaki szerint is az vagyok és valaki ugyan így áltélet tudna tanácsot adni hogy küzdjem le
  Tüneteim
  Fej zsibbadás
  Nehéz levegő vétel
  Hirtelen elme zavarodás
  Mint ha el akarnék ájulni
  Hiretelen le ver a viz.
  És zsibbadás
  Kérlekt titket akik átélték ezeket és tudták kezelni adjnak egy tanácsot hogy előzem meg kőszönöm

 2. Kiss Làszlò Istvanne

  Jò napot! Sajnos depresszioval kezelnek mår evek ota. De sajnos most iden tavasszal jott hozza Eros panik betegseg is. Peldaul. Ha ulok egy padon ès valaki le ul mellem ès csak kicsit mozdul meg az illeto en azonnal el kezdek remegni ès lever a viz. Vagy ha elkel mennem valahova remegek. Idokozonkent szedulok, hanyingerem van
  A halal felelemtol ugy szinten. Nem tudok senki olyannal beszelni aki tudna segiteni. Gyogyszert pluszba mår nem szeretnek szedni. Van abbol boven. Kerhetek segitseget. Elore is köszönöm

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*