fbpx

Nem egészséges higiéniai szokások

Kék és fehér színű fürdőbombák egy hal alakú fatálon.

A napi rutin részeként ápoljuk a testünket, vagyis zuhanyozunk, arcot tisztítunk, fültisztítót használunk, hidratáljuk a testünket, fogat mosunk, hajpakolást teszünk fel, szemöldököt szedünk és estig lehetne sorolni, hogy mi mindet megteszünk annak érdekében, hogy ápoltak legyünk. Azonban léteznek olyan higiéniai szokások, amelyekkel többet ártunk magunknak, mint amennyi előnye van azoknak.

Az egyik ilyen a fültisztító pálcikával történő fültisztítás. A fültisztító pálcikák nagyon balesetveszélyesek, hiszen átszakíthatják a dobhártyát, okozhatnak hallásvesztést és különféle fertőzések is kialakulhatnak, ha túl mélyen benyomjuk azt a hallójáratba.

Ma már lehet kapni úgynevezett fürdőbombákat, azonban ezek tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek bőrirritációt vagy gombás fertőzést okoznak. Ezek a fürdőbombák azt ígérik, hogy nyugtató hatással bírnak, azonban olyan lehet az összetételük, amelyek felborítják a hüvely pH-értékét, így hüvelyfertőzést okozhatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes folyékony kézmosószerek, fertőtlenítők is nagyon veszélyesek lehetnek az egészségre, mivel triklozánt tartalmazhatnak, amely számos rákos megbetegedésért tehető felelőssé. Ha valaki hosszú ideig használ ilyen kézfertőtlenítőt, baktériumrezisztencia is kialakulhat nála, de ez az anyag a hormonrendszert is felboríthatja.

A mindennapi hajmosás sem ajánlott, hiszen ezzel rosszat teszünk a fejbőrnek. A gyakori fejmosás felborítja, eltávolítja a fejbőrön található zsírosabb réteget, így akár korpásodás is kialakulhat, illetve a fejbőr szárazzá is válhat.

Az jó, ha valaki hidratálja a bőrét, hiszen a száraz és extra száraz bőr fokozott gondoskodást kíván. Azonban ezzel is túlzásba lehet esni, és a bőr nemhogy hidratált, de még szárazabb lesz. Ha a sok ápolás ellenére is húzódik a bőre, biztos lehet benne, hogy túlápolta azt. A hidratáló krémet mindig zuhanyozást követően szabad csak használni, hiszen ilyenkor nyílnak meg a bőr pórusai és mindig csak vékony rétegben szabad az arc bőrébe masszírozni.

Természetesen minden étkezés után fogat kell mosni, de nem mindegy, hogy mikor teszi ezt. Étkezés után legalább 30 percet várni kell, főleg ha valamilyen citrusos ételt is fogyasztott. Ha közvetlenül étkezés után mos fogat, az károsíthatja a fogzománcot.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük