fbpx

Növényekkel a változókori panaszok ellen

Változókori panaszokra javasolt gyógynövények összegyűjtve, mellettük mozsár és természetes növényi olajak.

A változókori problémákkal kapcsolatban egyre többen bíznak a természetes kezelési módszerekben. A szintetikusan előállított hormonok alternatívájaként a növényi szerek terápiás hatékonyságúak, és ugyanakkor mellékhatásmentesek. Sok természetes szerről meggyőző tudományos vizsgálatok állnak rendelkezésre, melyek kimutatják, hogy a változókori panaszokra a természetgyógyászatban már évek óta alkalmazott növényi készítményeknek nemcsak placebo hatásuk van, hanem sok esetben sikerrel helyettesíthetik a hagyományos gyógyszereket. A továbbiakban bemutatjuk a változókori panaszok kezelésének természetes szereit, melyek gyógyhatása tudományosan bizonyított.

Fürtös poloskavész – segít a hőhullámokon és hangulatingadozásokon

A fürtös poloskavész Észak-Amerikában és Kanadában honos. Különlegessége, hogy gyöktörzse az ösztrogénhez hasonló növényi hormonokat tartalmaz. Az ösztrogénszerű hatás azonban jóval gyengébb, mint a valódi ösztrogéné, így nem áll fenn a mellékhatások veszélye. A fürtös poloskavész szabályozó hatást gyakorol a női hormonanyagcserére, és ezzel gyengéd segítőként szolgál a változókor tipikus ösztrogénhiány jelenségei, pl. hőhullámok, belső nyugtalanság, hangulatingadozások esetén.

Orbáncfű – segít álmatlanság és depresszió esetén

A természetgyógyászatban az orbáncfű kivonatát vagy olaját is alkalmazzák. A kivonatokat kedélyjavítás céljára, illetve enyhe vagy középsúlyos depresszió esetén használják. A változókorban gyakran fordulnak elő hangulatingadozások, így az orbáncfű ezen a területen is hatékonyan alkalmazható szer lehet. Egy klinikai vizsgálatban már három hét orbáncfüves készítmény adagolása után szignifikánsan csökkent az álmatlanság, depresszió és fejfájás, mely a kísérleti személyeknél előtte gyakran fellépett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Barátcserje – egyensúlyba hozza a hormonháztartást

A változókorban nemcsak az ösztrogénszint csökken, hanem a progeszteronszint is egyre lejjebb esik. Különösen az utóbbi növelésére és az ezzel összefüggő tünetek enyhítésére alkalmas a barátcserje. Ez a növény csökkenti a prolaktinszintet, emeli a progeszteronszintet, és ezáltal némileg serkenti a szervezet saját ösztrogéntermelését is. A barátcserje szabályozó hatással van tehát az irritált hormonháztartásra – és egy tanulmány szerint úgy tűnik, még illóolaj formájában is. Normál esetben azonban a növényt standardizált kivonatok formájában veszik be.

Maca – pozitív hatással van a hormonháztartásra

A hormonális átállás időszakában a nők sokszor gyengének és enerváltnak érzik magukat. A maca gyökér növeli az általános terhelhetőséget, erőt ad. Már 2000 évvel ezelőtt is erősítő élelmiszerként ismerték. A dél-amerikai inkák szupertápláléka a természetgyógyászatban potencia- és libidógyengeségnél kerül alkalmazásra, és változókori panaszoknál is bevetik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük