Levendula virágairól makrofotó egy levendulamezőn.

A levendula minden virágoskert csodaszép éke lehet. Lila virágai színpompás foltjai lehetnek a kiskertnek. A méhek nagyon szeretik a levendula lila virágait, de a gyógynövény hasznossága nem merül ki ennyiben.

A levendula virága egy nagyszerű molyirtó alternatíva lehet – mindenféle káros mellékhatások nélkül. A boltban vásárolt molyirtók ugyanis tartalmazhatnak az egészségre káros peszticideket. Töltsön meg egy vászontasakot szárított levendulavirággal és tegye azt a ruhásszekrénybe. Amellett, hogy a virággal töltött tasak elriasztja a molyokat, még kellemes illattal is lengi be a ruhákat.

A levendula az aromaterápiában szorongás enyhítésére és a hangulat javítására szolgál. A szárított levendulavirágokból gyönyörű dekorációkat is készíthetünk, így a lakást is kellemes levendulaillat járja át. Így nemcsak a lakásunk lesz mindig friss és kellemes illatú, de még a szorongásunk is a múlté lesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A levendula-illóolaj antibakteriális hatással rendelkezik, így házi kézmosót is készíthetünk a felhasználásával. Keverjen össze ¼ csésze Aloe vera gélt és 20 csepp levendula-illóolajat. Ha le szeretné fertőtleníteni a kezét, csak használja ezt a házilag készített baktériumellenes kézmosószert. Ez a gyógynövényes tisztító gél nem szárítja a bőrt, sőt az Aloe vera gél még táplálja is azt.

A levendula ültetését javasolják minden olyan helyre, amely valami miatt fertőzött, hiszen ez a kellemes illatú gyógynövény eltávolítja a szennyeződéseket és a nehézfémeket a talajból. És ezek az anyagok egyáltalán nem befolyásolják a levendula, vagy az abból nyert illóolaj minőségét.

Levendulából nagyon ízletes limonádét is készíthetünk. Nincs más dolga, mint a levendulavirágot cukorral – ez lehet nyírfacukor – összekeverni, majd ebbe citromos vizet tölteni. Dekorációnak tehet a limonádés kancsóba levendulavirágokat és citromkarikákat.

Már említettem a levendula nyugtató hatását és a legjobb hely, ahol ezt kihasználhatjuk, a fürdőkád. Készíthet belőle fürdősót, amely terápiás hatással is rendelkezik, de kozmetikumokat, testápolót, sampont vagy akár kézrémet is készíthet levendulavirág és illóolaj felhasználásával.

A levendula a jobb alvás elérésében is a segítségünkre lehet. Készítsen illatpárnát, amely az édes álmot tudja biztosítani, illetve lefekvés előtt egy csészényi levendulatea is mély álomba ringathat bennünket.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*