fbpx

Régen gyógyítottak vele, ma már inkább csak dísznövény a harangláb

Közönséges harangláb virága (Aquilegia vulgaris).

A harangláb a boglárkafélék családjába tartozik, és ahogy a legtöbb növénynél, itt is több fajról beszélhetünk. Ide tartozik többek között a közönséges harangláb, az alpesi harangláb és a fekete harangláb. Ezen kívül még számos nemesített forma alakult ki, amelyek felsorolása túl messzire vezetne. Az alábbiakban a közönséges haranglábot ismertetjük röviden, amely egész Európában őshonos. Többféle népi elnevezése van, pl. keselyűvirág, sasfű, utalva arra, hogy a virág sarkantyúi saskarmokhoz hasonlítanak.

Ahhoz, hogy jól fejlődhessen, a növénynek elsősorban meszes talajra van szüksége, mint amilyet a hegyi legelőkön, erdőszéleken és a napos lombos erdőkben találunk, valamint napsütéses vagy félárnyékos helyre. A harangláb mintegy 80 cm magasra nő meg és évelő, kb. 8 évig él. Erős gyökértörzzsel rendelkezik, és kék virágokat hoz, amelyekben májustól júliusig gyönyörködhetünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Óvatosan bánjunk vele, mert mérgező növényről van szó, amely magnoflorint és glikozidokat tartalmaz. Ezeknek az összetevőknek köszönheti gyógynövény mivoltát is. A középkorban a lép és a máj betegségeit, vízkórt, sárgaságot és sebeket, valamint impotenciát és daganatot kezeltek vele. Ha a növény friss leveleit fogyasztjuk, akkor nagyon hamar mérgezési tünetek lépnek fel, amelyek görcsök, légszomj és szívpanaszok formájában jelentkeznek. Többnyire azonban ezek a jelenségek éppolyan gyorsan el is múlnak. Ha tartósabb bőrkontaktus következik be a növénnyel, akkor bőrirritációk és hólyagképződések lehetségesek.

Ezeknek a körülményeknek köszönheti a harangláb, hogy ma már nem alkalmazzák a gyógyászatban. Ezen kívül az összetevőit sem vizsgálták kellő mértékben, így nem lehet pontos kijelentéseket tenni a hatásairól és mellékhatásairól. Gyógyszerként nem ajánlatos felhasználni, legyünk ezért óvatosak a haranglábbal. Gyűjtése különben tilos, mivel védett.

  1. Nagy Ferencné

    Olvastam,hogy a adiófalevél is gyógyszerként használható.szeretném tudni hogy hajfestés és hajápoláson kívűl mire használható és hogyan.Köszönöm,Tisztelettel.:Nagy Ferencné 2013 08 25

  2. Pingback: Sokféle panaszra adhat enyhet a zsálya | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük