fbpx

Sokféle panaszra adhat enyhet a zsálya

Zsályalevelek fektetve a deszkapallón.

A zsálya megszabadít a kellemetlen köhögési ingertől, gyulladásgátló hatásával minden influenzavírus életét megnehezíti. De ez a növény ennél többre is képes. Közelebbről szemügyre véve a zsálya olyan sokféle gyógyhatással rendelkezik, hogy szinte csodaszernek tekinthetjük, amelyet azonban óvatosan fogyasszunk.

Zsálya az ókorban és a középkorban

Egyes zsályafajokat már a korai ókorban is alkalmaztak, az egyiptomiak is beszámoltak gyógyhatásáról. A görögök a növénynemzetség 20 faját ismerték. Többek között a zsálya vérzéscsillapító, vizelethajtó, erősítő és menstruációt segítő hatását dicsérték. A középkorban is ismerték a zsályát, és a következő évszázadokban is olyan nagyra tartották, hogy 1688-ban egy részletes monográfiát publikáltak erről a növényről. A 16. század füveskönyveiben is nagy helyet foglalt el a zsálya. A 18. század közepén az orvosok további tulajdonságait fedezték fel a növénynek, és izzadásgátlóként kezdték használni.

Mediterrán eredet

A zsálya hazája a mediterrán terület, különösen az Adria térségében honos, azonban egész Európában és Észak-Amerikában is termesztik. A növény az év folyamán két időpontban gyűjthető: májusban virágzás előtt vagy szeptemberben virágzás után.

Gyulladásgátló hatású levelek

A zsálya fő hatóanyaga a tujont és a cineolt is tartalmazó illóolaj, tanninok és keserűanyagok. A zsálya általánosan ismert gyulladásgátló, antibakteriális, valamint összehúzó hatásáról. A görcsoldó, vérzéscsillapító, vizelethajtó és tonizáló tulajdonságokat ugyancsak összekötik a növénnyel.

Sokoldalú alkalmazás

A zsálya felhasználási lehetőségeinek listája ennek megfelelően meglehetősen hosszú. A növény általánosan segít a különböző gyulladásoknál (mandulagyulladás, fogínygyulladás), megfázásoknál (köhögés, rekedtség, hörghurut, szamárköhögés), de súlyosabb panaszoknál is, mint a gégehurut, tüdőgyengeség, köszvény, reuma, vesegyengeség és depresszió.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Bélpanaszok és izzadás

A zsálya pozitívan hat bélpanaszok esetén, pl. felfúvódásnál, hasmenésnél, emésztési gyengeségnél és székrekedésnél. Segít erős izzadásnál, hőhullámoknál, változókori és menstruációs panaszoknál. A fogínyvérzést és a gyomorpanaszokat is ellensúlyozhatjuk a növény gyógyhatásaival.

Minden baktérium ellensége – antivirális hatás

Elvileg a zsálya illóolaja külsőleges alkalmazásnál gátolja a baktériumok és gombák szaporodását, valamint antivirális hatású. A listát még folytathatnánk, vegyük azonban figyelembe, hogy a zsálya a tartalmazott tujon miatt nagy adagban és tartósan alkalmazva mérgező gyógynövény.

 1. Kiss Jánosné

  Mennyi ideig lehet vagy kell kúraszerűen szedni és két kúra között mennyi időt kell kihagyni?

  1. Farkas Erzsébet

   Colitis Ulseroza betegség kezelésére is jó a zsálya tea? és naponta mennyit lehet meginni,és meddig.Köszönöm

 2. Pingback: A hangulatfokozó muskotályzsálya | Gyógyszer Nélkül

 3. Pingback: Régen gyógyítottak vele, ma már inkább csak dísznövény | Gyógyszer Nélkül

 4. Pingback: A palástfűtea, az aranyvesszőtea és a gyömbéres víz hatásai | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.