fbpx

Szabaduljon meg a halitózistól!

Egy fiatal férfi szájszaggal küzd, kezét a szájához emeli.

A halitózis nem más, mint a kellemetlen lehelet, szájszag. Ez a probléma fennállhat alkalmi jelleggel, de sajnos sok ember esetében egy krónikus problémáról van szó. A hosszan tartó rossz lehelet szorongást és depressziót is kiválthat. Cikkünkből kiderül, hogy mi is okozhat rossz szájszagot és mivel, hogyan is kezelhetjük.

Egyes élelmiszerek is okozhatnak rossz leheletet, ilyen például a hagyma, a fokhagyma, a fűszeres ételek és a hal. Amennyiben egy ételdarab két fog közé ragad és ha nem használunk fogselymet vagy helytelenül mosunk fogat, akkor is kialakulhat a rossz szájszag problémája. A dohányzás és az alkoholfogyasztás szintén kellemetlen lehelettel jár együtt.

A nem megfelelő szájhigiénia plakk, fogkő kialakulását okozza a fogak között, ami szintén rossz leheletet eredményez. A szájszárazság és a nyelv tisztításának hiánya is oka lehet a halitózisnak.

Bizonyos egészségügyi problémák, mint garatgyulladás, savas reflux, nátha és influenza szintén hozzájárulhat a szájszag kialakulásához, hasonlóképpen az ínygyulladás és az ínyfertőzés is okozhat kellemetlen szájszagot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rossz lehelettel kapcsolatban léteznek különböző jelek és tünetek. Ilyen például a szájszárazság, a bevonat a nyelven, ételfogyasztás közben kellemetlen ízérzet.

Milyen megoldások léteznek a rossz lehelet megszüntetésére? Az első és legfontosabb a dohányzás abbahagyása. A dohányzás ugyanis szárazságot okoz a szájban, ami még a fogmosást követően is megmarad. A dohányzás és az alkohol felborítja a szájüregben a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát, ami szintén kellemetlen leheletet eredményez.

A jó szájhigiénia fenntartása is nagyon lényeges: rendszeres fogmosás, szájvíz, fogselyem és nyelvtisztító használata. Gyomor- és bélrendszeri gondok is okozhatnak rossz szájszagot. Ilyenkor mindenképpen javasolt a gasztroenterológus felkeresése, mint ahogyan az évenként kétszeri fogászati szűrővizsgálat is nagyon lényeges lenne mindenkinek.

Kiknek ajánlott gasztroenterológushoz fordulni? Mindenkinek, aki gyomorhuruttal, gyomorproblémával küszködik, illetve akinél savas reflux jelentkezik. Mint már említettük, a rendszeres fogorvosi vizsgálat is nagyon lényeges, hogy minden szájüregi probléma orvosolva legyen és megszűnjön a fogászati problémák miatt kialakult rossz szájszag. A fogorvosunk ezen kívül a helyes fogmosási technika elsajátításában is segíthet.

  1. Érdemes lenne a fogselyem használatáról írni, mertz tapasztalatom szerint Magyarországon még sokan nem ismerik. Még fiatal koromban problémát jelentett a hátsó fogaimon és körülöttük lerakódott lepedék, de csak addig, amíg meg nem ismertem a fogselymet.

    1. Valóban, nagyon fontos a fogselyem használata, mert segít megakadályozni a fogak egymás melletti részének kilyukadását.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük