fbpx

Szemkárosító táplálékok

Idős férfi jobb kezével veszi le a szemüvegét.

Az elfogyasztott ételek és italok hatással vannak az egészségi állapotunkra. Nagyban befolyásolják az immunrendszeri egészséget, illetve azt is meghatározzák, hogy milyen állapotban lesz a szívünk, az érrendszerünk és a keringésünk. A szív, illetve az erek állapota pedig azt határozza meg, azt befolyásolja, hogy milyen állapotban lesz a szemünk, merthogy az erek állapota kihatással van a látószervünk egészségére.

A szem egészségével kapcsolatban is nagyon sokféle kutatás született. A tanulmányok arról számoltak be, hogy a szénhidrátok, pontosabban a finomított szénhidrátok mennyire károsan hatnak például a szem egészségére. A finomított szénhidrátokat nagyon hamar megemészti a szervezet, ami azt eredményezi, hogy a vércukorszint drasztikusan megemelkedik.

A feldolgozott húsok sem éppen veszélytelenek, hiszen nagyon sok szemproblémát okozhatnak. Az egyik ilyen a retinopátia, amely nemcsak homályos látást, hanem akár teljes látásvesztést is okozhat. A másik esetben pedig a szemidegek halnak el, ami szintén látásvesztést eredményez. Ennek a betegségnek a neve pedig neuropátia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A margarin nagy mennyiségben tartalmaz transzzsírokat, amelyek jelentősen megemelik a koleszterinszintet, ami pedig szívbetegséget és szemproblémákat okozhat.

A cukros üdítőitalok is nagyon egészségtelenek, mivel megnövelik a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit. A nagy mennyiségű cukorfogyasztás nemcsak diabéteszes retinopátiát idézhet elő, hanem vakságot is okozhat.

Alkoholt ugyan lehet mértékkel fogyasztani, de a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás oka lehet a szürkehályog kialakulásának.

A kávét nagyon sokan kedvelik, azonban a kávé koffeint tartalmaz, amely stimulánst nem mindenkinek bírja a szervezete. A túl sok koffein nem éppen veszélytelen, mivel nyomást okoz a szem belsejében, ami olyan szembetegség kialakulásához is vezethet, mint a glaukóma. A mértéktelen kávéfogyasztás súlyos szemproblémákat és akár vakságot is okozhat. Kávé helyett próbáljunk meg koffeinmentes teát inni, de akár koffeinmentes kávét is fogyaszthatunk és ma már gyógynövényekből készült kávéalternatívák is léteznek a piacon. Ilyen például a pitypanggyökérből készült tea.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük