fbpx

Táplálékok, vitaminok, élelmiszer-adalékok, amelyek károsítják a tüdőt

3D-s illusztráció: emberi felsőtest kék színben, benne pirossal jelölve a légutak: légcső és tüdő.

Eddig lehet, hogy azt képzeltük, hogy csak a levegő szennyezettsége, egyes vegyszerek rendszeres belélegzése és a dohányzás károsíthatja a tüdőt, azonban mára az is bebizonyosodott, hogy bizony léteznek olyan táplálékok, amelyek szintén rendkívül káros hatással vannak a tüdő egészségére.

A nyugati étrend nem éppen egészséges, hiszen csak kevés rostot, zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Ezek a táplálékok nem mellesleg gyulladást keltenek a szervezetben, növelik a lipidszintet, illetve olyan immunválaszokat aktiválnak, amelyek gyulladást váltanak ki az egész testben, így a tüdőben és a hörgőkben is. A zsíros, kalóriadús ételek emellett fokozzák az elhízás és ezzel együtt az asztma kockázatait is.

A feldolgozott és pácolt hústermékek is negatívan hatnak az egészségre. Többek között csökkentik a tüdő funkcióit, és ezzel a COPD nevű betegség kockázatai is növekszenek.

Korábbi kutatások szerint a B6-vitamin és a B12-vitamin csökkenti a rák kialakulásának a rizikóját, azonban mára úgy vélik, hogy ezek a vitaminok mintegy négyszeresére növelik a tüdőrák esélyét. Egy időben a béta-karotinról is azt lehetett hallani, hogy csökkenti a tüdőrák kockázatát, mára azonban az igazolódott be, hogy dohányosok esetében még meg is növelheti azt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Köztudomású, hogy az alkohol rombolja a testi és a lelki egészséget. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás még a tüdő funkcióit is csökkenti és a tüdő egészségét is károsítja.

Léteznek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyek hirtelen vérnyomás-emelkedést okoznak, illetve összehúzzák a légutakat, ami szintén károsíthatja a tüdő egészségét is. Egyes élelmiszerek is okozhatnak allergiás reakciókat és a fentebb leírt hatásokat, például a tojás, a tej, a tejtermékek, a tenger gyümölcsei.

A keresztesvirágú zöldségek egészségesek, hiszen rostokban és tápanyagokban is bővelkednek, azonban ha a rostok nem bomlanak le, akkor bélgáz keletkezik, ami puffadást okoz. Emiatt nyomás nehezedik a rekeszizmokra, ami pedig légszomjat eredményezhet. Ez főként azoknak nagyon kellemetlen, akik eleve valamilyen tüdőbetegségben szenvednek.

A savas ételek és italok gyomorégést okozhatnak. A savas reflux pedig fokozza a tüdőbetegség tüneteit, mégpedig oly módon, hogy irritálja a légutakat. A savas reflux kiváltói lehetnek a citrusfélék, a szénsavas üdítőitalok, a kávé, a tea, a fűszeres ételek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük