fbpx

Tegyük immunrendszerünket fitté a télre!

Mosolygós szemű nő fújja papírzsebkendőbe az orrát kötött sapkában, háttérben színes, őszi falevelek.

Amikor az egészségügyi intézmények, az orvosok és gyógyszertárak évente felhívást tesznek az influenzaoltás beadatására, nem esik szó az oltás lehetséges mellékhatásairól. Tegyük immunrendszerünket fitté télre, és maradjunk egészségesek – influenzaoltás nélkül. De hogyan?

Közeledik az influenza ideje

Ahogy a napok rövidülnek, a hőmérséklet a fagypont felé közelít, és az emberek könnyebben megfáznak, mint egyébként. Természetesen az orvosok, a patikák és a védőoltások gyártói ebben az időszakban fokozottan kampányolnak az influenzaoltás mellett. Sokan vannak azonban, akik a lehetséges mellékhatások miatt – joggal – nem akarják rábízni magukat a védőoltásra. Milyen intézkedéseket tehetünk, hogy a hideg évszakban megvédjük magunkat a megfázásoktól vagy az influenzás megbetegedésektől?

Aktiváljuk immunrendszerünket a télre!

Az ép és erős immunrendszer a védekezés kulcsa a megfázások és az influenza ellen, mert csak ez képes megvédeni a betegségektől. Ennek eléréséhez ne oltásnak vessük alá magunkat, amely valószínűleg nem nyújt hatékony védelmet. Minden oltóanyag károsan befolyásolja az immunrendszert, és legrosszabb esetben élethosszig tartó neurológiai károsodásokat okozhat. Oltás helyett természetes módon védekezhetünk a megfázások és az influenza ellen.

Probiotikumok

A védekező rendszerünk fontos részét a hasznos baktériumok teszik ki. Szervezetünk tízszer annyit tartalmaz belőlük, mint ahány testi sejtet. Úgy becsülik, hogy ezeknek a baktériumoknak mintegy 80%-a a bélrendszerben található. Ezért az ép bélflórával rendelkező egészséges bélrendszer a működő immunrendszer alapfeltétele. Egy alapos béltisztítással és a bélflóra felépítésével javíthatjuk immunrendszerünk teljesítményét.

Egészséges táplálkozás

A szervezetünknek sok ásványi anyagra és tápanyagra van szüksége, amelyek segítenek védekezni a káros baktériumok, gombák vagy influenzavírusok ellen. Elsősorban a természetes C-vitamin és a cink ismertek arról, hogy megelőzik a megfázást vagy influenzát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mozgás

Ha karban szeretnénk tartani az immunrendszerünket télre, és egészségesek lenni minden évszakban, természetesen nem hiányozhat az elegendő mozgás sem. A rendszeres mozgás – csak heti néhány kilométer gyaloglás is – segít a nyirokrendszernek a szervezet salaktalanításában, ami egyúttal az immunrendszert is erősíti. Egy őszi séta a friss levegőn jót tesz testnek és léleknek, és napos időben még D-vitaminnal is ellát. A sötét évszakban a D-vitamin is lehet egyik felelőse a megfázások kitörésének. A D-vitamin ugyanis nemcsak a csontunk stabilitása szempontjából fontos, hanem az immunrendszerünknek is.

Alvás

Az alvás is fontos szerepet játszik az egészségünkben. Azonban nem feltétlenül az a fontos, hogy többet aludjunk – az alvás minősége a döntő. Az immunrendszerünk sok eleme egy ritmikus körforgásnak van kitéve, melyet az alvás befolyásol. Ezért feltétlenül gondoskodni kell az egészséges alvásról. Alvás közben regenerálódik és új erőre kap a szervezet, az immunrendszer is erősödik. Különösen a mélyalvás fázisai fontosak ehhez. Figyeljünk arra, hogy valóban nyugalom legyen a hálószobában: a tévének és a számítógépnek nincs itt keresnivalója, az alvóhelyünkön pedig legyen sötét.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.