Kandírozott narancsszeletek, melyeknek a pereme csokoládéba van mártva.

Télen korán sötétedik, így sokat tartózkodunk odabent a jó melegben. Mindenki próbál a téli hónapokban erőt gyűjteni, sokat pihenni, szunyókálni. Az emberek többsége szeret izgalmas vagy romantikus filmeket nézni, olvasni, keresztrejtvényt fejteni. Mindenkinek azt a hobbit kell megtalálnia, ami valóban megnyugtatja és energiát ad neki a mindennapokhoz. Akármilyen hobbit is választunk, jólesik közben egy kicsit csemegézni, mivel télen valahogy jobban kívánjuk az édességeket. A legjobb, ha ezeket a finomságokat mi magunk készítjük el és csak mértékkel fogyasztjuk, még akkor is, ha nyírfacukorral készítjük el azokat. A kandírozott gyümölcsök nagyon finomak és nem is nehéz azokat elkészíteni.

Télen készíthetünk kandírozott narancsot, amelyet ha még csokoládéval is bevonunk, egy nagyon finom édességet kapunk. Lehetőleg bionarancsból készítsük. A két nagyobb narancsot alaposan mossa meg, majd héjastól karikázza fel a gyümölcsöt körülbelül fél centiméteres vastagságban. Egy edénybe tegyen húsz dekagramm nyírfacukrot és egy deciliter vizet, majd főzzön belőle sűrű szirupot. Amikor kész, adjon hozzá egy kevéske narancslikőrt, de az edényt ne húzza le a tűzről. Tegye bele a narancskarikákat, főzze 5-6 percig, majd fordítsa meg a szeleteket. A narancskarikákat vagy csak egyszerűen megforgatja porckorban és hagyja a sütőrácson megszáradni, vagy cukor helyett olvasztott csokoládéban mártogatja meg és hűtőbe rakva hagyja, hogy az rádermedjen.

Hámozzon meg 20 dkg gyömbért, mossa meg, majd kockázza fel apró darabokra. Öntsön egy edénybe 3,5-4 dl vizet, tegyen bele 20 dkg nyírfacukrot és készítsen belőle szirupot, majd rakja bele a gyömbérdarabkákat. Főzze a gyömbért körülbelül másfél órán keresztül, legalábbis addig, amíg üvegessé válnak. Majd szűrje le a gyömbért, de a szirupot nem kell kiönteni, mert ízesíthetünk vele teát, illetve sütemények vagy palacsinta készítésénél is felhasználhatjuk. Forgassa meg a gyömbérdarabkákat cukorban. Béleljen ki sütőpapírral egy tepsit és helyezze egymás mellé a gyömbérkockákat. Két-három nap alatt el is készül a kandírozott gyömbérünk, amelyet önmagában is lehet fogyasztani, de teába is rakhatunk egy-két kockát, illetve süteményeket is megbolondíthatunk vele. Felhasználhatjuk például gyümölcskenyerekbe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Almát is kandírozhatunk. Hámozzon meg fél kilogramm almát, majd mossa meg és szeletelje fel azokat. Tegye egy nagyobb edénybe az almaszeleteket, majd egy másik edényben készítsen szirupot 25 dkg nyírfacukorból és 2,5 dl vízből. Az elkészült szirupot még forrón öntse az almaszeletekre. Tegyen egy fedőt az edényre, majd egy napra helyezze azt hűvös helyre. Másnap szűrje le és forralja fel a szirupot és ismét öntse rá az almadarabkákra. Ezt addig szükséges ismételni, míg az almákról valamennyi szirupot le tudunk önteni. Majd forgassa meg az almakarikákat cukorban, helyezze azokat egy-két napra sütőpapírral bélelt tepsibe. Ezután már lehet is fogyasztani.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*