Fibromyalgiára jellemző fájdalmak gócpontjainak megjelölése egy sematikus emberi testen.

Manapság gyakran mondják ki az orvosok diagnózisként ezt a betegséget, főként akkor, ha a betegnek a betegségre jellemző sok tünete közül már volt néhánnyal dolga. Egy nemrégiben készült tanulmány azt mutatja, hogy a búzafogyasztás okozhat fibromyalgiára jellemző tüneteket, vagyis egész testre, ízületekre, izmokra, inakra kiterjedő fájdalmat, de oka lehet az állandó fáradtságnak, depressziónak, szorongásnak, alvászavarnak és fejfájásnak is.

A kutatók egybehangzóan azt állítják, hogy ennek a betegségnek ugyan nem ismeretes még a kiváltó oka, azonban a glutén elindíthat egy autoimmun gyulladásos folyamatot, ami jelentősen képes felnagyítani a betegeségre oly jellemző tüneteket. Emellett a központi idegrendszer érzékenységét is növeli, amelynek megint csak köze van ehhez a betegséghez. A témával kapcsolatban sok kutatást végeztek. A vizsgálati eredményekben az volt a közös, hogy a fibromyalgiában szenvedő páciensek kivétel nélkül krónikus fáradtságról, IBS-re jellemző tünetekről, illetve izom- és csontrendszeri fájdalomról számoltak be, amelyek mögött talán valamilyen táplálék-túlérzékenységi mechanizmus is állhat.

A fibromyalgival foglalkozó kutatás során megállapították, hogy sok vitamin, ásványi anyag és egyéb anyag is segítségére lehet a betegeknek. Az egyik ilyen ásványi anyag a magnézium, amelynek szintje ezeknek a betegeknek minden esetben alacsonynak mutatkozott, ez pedig tovább fokozhatja az olyan tünetüket, mint például a krónikus fáradtság.

A D-vitamin-hiány is gyakori a fibromyalgiás betegeknél, ez pedig a szorongás és a depresszió elhatalmasodását idézheti elő esetükben.

A brokkoli és a C-vitamin kombinációjáról azt állapították meg, hogy mintegy húsz százalékkal volt képes csökkenteni a betegek fájdalmát.

A kémiai gyógyszerek szintén okai lehetnek ennek a betegség kialakulásának, különösen a koleszterincsökkentők káros hatásaira mutattak rá a szakemberek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy 2007-ben végzett vizsgálat szerint a mindfulness therapy, vagy más néven az éberségterápia vagy meditáció a pszichológiai stressz csökkentésében játszik kitüntetett szerepet. Aki elsajátítja ezt a módszert, tudatosan lesz képes átélni a jelen pillanatait, sokkal elégedettebb lesz az életével, nőni fog az önbecsülése, illetve jobban el tudja fogadni mind önmagát, mind a környezetében élőket. Ezt a terápiás módszert nemcsak fibromyalgiás betegeken lehet alkalmazni, hanem azokon a betegeken is segít, akik krónikus fájdalomban vagy stressz okozta szív-, légzőszervi és emésztési betegségekben szenvednek, de a pánikbetegséggel és az enyhe depresszióval küzdő személyeknek is segítséget tud nyújtani.

Egy másik tanulmány szerint a jógának terápiás hatása van a fibromyalgiában szenvedő betegekre. A jóga csökkenteni képes a fájdalmat és a fáradtságot, segíti az önelfogadást és fokozni tudja a hangulatot.

Egy 2010-ben végzett kutatás pedig arra mutatott rá, hogy a fibromyalgiás betegek esetében a nyers étrend és a rendszeres pihenés hatására jelentős javulás állt be az állapotukban.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Lentvorszkiné Zsoka

    Soha nem hallottam fibromyalgia betegségről.Igy olvasva nálam is kialakúlhatott én is szedtem koleszterin csökkentőket.Cukorbeteg vagyok több mint 10 éve.Az en labaim is fájnak már vagy 2 éve.Sem az ortopédia sem a reumatológia sem az ideggyógyász nem adott számomra megfelelő terápiát.Én is úgy érzem hogy a csont és az izmok és az inak fájnak a lábamba alíg bírok menni.Ha fekszem vagy ülök még tűrhető,de ha menni kell alig bírok menni.Megpróbálom a leírtakat betartani hátha mérsőklédik a fájdalom.Egyébként semmi sem látszik a lábamon csak járáskor nagyon fáj.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*