fbpx

Tiltott ételek és italok este – alkohol, zsíros ételek

Férfi pizzát eszik egy tányérról a nyitott hűtő előtt.

Az életmódunk, a nappal elfogyasztott ételeink nagyban meghatározzák a hangulatunkat, az egészségi állapotunkat, de még arra is hatással vannak, hogyan alszunk majd az éjszaka folyamán. Az esti étkezésnek is megvan a maga szerepe, hiszen a vacsorára elfogyasztott táplálékok és italok szintén hatással vannak az alvás minőségére és mennyiségére is.

A kutatások azt mutatják, hogy az esti bőséges étkezés és az édességek, sütemények és desszertek fogyasztása szintén alapjaiban határozzák meg, hogy milyen lesz az éjszakai pihenésünk. Mutatjuk is, hogy milyen táplálékokat kerüljünk el este lefekvés előtt abban az esetben, ha szeretnénk az éjszakát zavartalan pihenéssel és alvással tölteni.

Nagyon sokan szeretik az étcsokoládét. Mértékkel fogyasztva valóban nagyon jót tesz az egészségnek, hiszen tele van antioxidánsokkal, amelyekre szüksége is van a szervezetünknek, hogy semlegesíteni tudják a káros hatású szabad gyököket. A csokoládé ezen kívül a szív egészségét is biztosítja. A magas kakaótartalommal rendelkező étcsokoládé csökkenti a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet, azonban koffeint tartalmaz, egy olyan stimulánst, amely jelentősen megzavarhatja az éjszakai pihenésünket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Este már nem javasolt zsíros és fűszeres ételeket sem fogyasztani, hiszen amellett, hogy nem egészségesek, még az éjszaki alvást is megzavarhatják. Hogyan? A zsíros ételek aktívan részt vesznek a savas reflux, a gyomorégés kialakulásában. Ilyenkor a savas gyomortartalom egy része a nyelőcsőbe kerül, ami szintén negatívan hat az éjszakai alvásra.

Sokan azért isznak esténként alkoholt, hogy alaposan elálmosodjanak attól. Tény és való, hogy az alkohol álmossá varázsol, ennek ellenére sem lesz nyugodt az éjszakai alvásunk. Az este elfogyasztott alkohol megnehezíti az éjszaki légzést és ez gátja lehet a nyugodt alvásnak. Az alkoholfogyasztás megnöveli az éjszakai felébredések számát, ami másnap nemcsak fáradtságot eredményez, de még a stressz-szintet is jelentősen megnöveli.

A zsíros ételekhez hasonlóan a túlságosan fűszeres ételeket is kerülni szükséges lefekvés előtt. A fűszerek szintén okai lehetnek ugyanis a savas reflux kialakulásának, azaz hatásukra szintén gyomorégés alakulhat ki.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük