fbpx

Van összefüggés? Szorongás és homályos látás

Homályos utcakép épületekkel, sétáló emberekkel.

Sok ember küzd a szorongás problémájával. Ez egy teljesen természetes emberi reakció, azonban ez az állapot állandóvá és krónikussá is válhat. Szorongás során sok mentális és fizikai változáson megyünk keresztül. Ilyen fizikai változás a megemelkedett pulzusszám, a szaporább légzés, és még a látás is homályossá válhat.

A homályos látás azt jelenti, hogy a látás fókusza és élessége megváltozik. Olyannyira, hogy nem látunk tisztán tárgyakat, dolgokat, azaz a látás homályossá válik. Ennek a homályos látásnak semmi köze sincs a szem egészségéhez, sokkal inkább a szorongó állapothoz.

Amikor szorongunk, sok fiziológiai változáson megyünk keresztül, legfőképpen a stresszhormonok, az adrenalin és a kortizol emelkedett szintje miatt. A stresszhormonok emelkedett szintje okozza a vérnyomás emelkedését, a szapora pulzust vagy a szapora légzést. A szorongás nemcsak homályos látást, hanem szemszárazságot is okozhat.

A hosszú távú szorongás más egészségügyi gondokat is generálhat, hiszen a szorongó ember nem figyel oda eléggé a szükségletei kielégítésére. Nem iszik elegendő vizet, ami először dehidratációt, majd kiszáradást okozhat. Ez pedig ismét csak a homályos látást idézheti elő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szorongásos zavarok, a krónikus szorongás más krónikus betegségekhez, állapotokhoz is kötődnek, amelyek szintén hatással vannak a látás élességére. A hosszú távú szorongás például növelheti a magas vérnyomás kockázatát. A magas szorongási szint szembetegségeket is okozhat. Ilyen szembetegség például a glaukóma és a szárazszem-szindróma, amelyek szintén homályos látást okozhatnak.

A szédülés mögött számos betegség meghúzódhat. Az egyik kiváltó ok lehet az állandóan fennálló szorongás is. Ugyanis amikor szorongás alakul ki, megemelkedik a stresszhormonok szintje, ami hatással van a vesztibuláris (egyensúlyi) rendszerre, ez viszont együtt járhat homályos látással.

A szorongás vizuális tüneteket is okozhat, szintén a megemelkedett stresszhormonok hatására. Ekkor jelenhetnek meg a szemben az úgynevezett úszó foltok, de kialakulhat szemszárazság, fényvillanások, fényérzékenység.

A szorongás problémáján sokat segíthet az életmódváltás, a terápia, a stresszkezelés. A testmozgás is nagyon jó hatással van a szorongás csökkentésére, amivel a homályos látás problémája is megszűnhet.

  1. Szuhay Péter

    Nem eléggé közismert, hogy a szemlencséinket mozgató vagyis fókuszoló kis izman akkor pihennek, mikor messzire nézünk. Ha közelre nézünk összehúzódva dolgoznak. Na ezért nem jó egész nap a képernyő előtt ülni vagy pláne az okostelón lógni. Gondoljunk rá, öntudatlanul is milyen jól esik képernyős munka közben időnként kibámulni az ablakon. Lehet, hogy nem is a szorongástól, csak a képernyős munkától “nem áll össze a kép”, mikor elindulunk hazafelé.

    1. Valóban jót tesz a szemizmoknak, ha tornáztatjuk, azaz felváltva nézünk közelre és messzire, és valóban ennek jó példája, ha számítógépes munka közben ki-kitekintünk az ablakon. Ez független a szorongás okozta látászavaroktól.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük