fbpx

Védje mája egészségét probiotikumokkal!

Egy pohár aludttej, a háttérben két banán.

A bélbaktériumok kiegyensúlyozatlansága az emésztőrendszerben sokféle betegség kialakulásához járulhat hozzá. Beleértve a szívbetegséget, a 2-es típusú cukorbetegséget, az elhízást, a Crohn-betegséget, a Parkinson-kórt, a kognitív problémákat, a rákot és az immunrendszer megbetegedését. A legújabb kutatások szerint a bélbaktériumok kiegyensúlyozatlansága a máj egészségére is negatív hatást gyakorol. Egyes bélbaktériumok hiánya vagy éppen jelenléte megbetegítheti a májat, ilyen betegség lehet az alkoholos zsírmájbetegség. Kutatások igazolják, hogy a probiotikumok segítenek a bélbaktériumok szabályozásában és a máj egészségi állapotának javításában. Ennek egyik módja a májon belüli zsírlerakódás megelőzése.

A bélbaktériumok a kolint metil-aminokká alakítják. Ezek a metil-aminok csak a belekben képződhetnek, és jelenlétük inzulinrezisztenciához vezethet. Azonban ha probiotikumokkal segítjük a bélflóra egyensúlyának a helyreállítását, segíthetünk az inzulinrezisztencia kockázatának csökkentésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A probiotikumok ezen kívül kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szív egészségének megőrzésében és a rák kockázatának csökkentésében. A jó bélbaktériumok elősegítik az alapvető tápanyagok előállítását, valamint az olyan melléktermékek, anyagok előállítását, amelyek jelenléte csökkenti az egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyen betegségek lehetnek például az emésztési rendellenességek, az anyagcsere-szindrómák, a rákos megbetegedések, a szív- vagy éppen a májbetegség. Az antibiotikumok szedése és az öregedési folyamat megzavarhatja a bélrendszerben ezt a fontos egyensúlyt. Minél több úgynevezett jó baktériumot veszítünk el, a rossz, egészségtelen baktériumok annál jobban elszaporodnak, ami betegségek kialakulásához vezethet.

Hogyan segíthetnek a probiotikumok a bél egészségi állapotának a fenntartásában és az egészséges vércukorszint támogatásában? Az inzulinrezisztencia fáradtsághoz vezethet, valamint ez elősegíti a trigliceridtermelődést, amely azt eredményezi, hogy a májban egyre több és több zsírsejt rakódik le. Az intesztinális egyensúlyhiány az inzulinrezisztencia egyik tényezője. A probiotikumok olyan előnyös baktériumok, amelyek elősegítik a bélrendszerben a jó baktériumok újbóli elszaporodását, amelyek megakadályozzák a zsírsejtek felhalmozódását a májban. A probiotikumok erejét és hasznát tehát egyáltalán nem szabad lebecsülni, de emellett az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra is kiemelt figyelmet szükséges fordítani.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük