Egy evőkanál teli színes vitaminokkal.

A kor előrehaladtával számolnunk kell az öregedési folyamatok bekövetkeztével. Azonban ezeket a folyamatokat a kognitív funkciók hanyatlása, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések fel is gyorsíthatják. Hozzáértők szerint azonban a B-vitaminokkal megelőzhetővé válhatnak ezek a sok esetben súlyos egészségügyi gondok.

A B6- és B12-vitamin, illetve a folsav hasznosnak bizonyul a kognitív funkciók fenntartásában és a szív egészségének megőrzésében. Ezek a betegségek nem egyik napról a másikra alakulnak ki, így ha valaki szeretné megelőzni ezeket a gondokat, akkor még most sem késő ezeket a tápanyagokat pótolni.

Az Alzheimer-kór egy rettegett betegség, de védekezni lehet ellene, mint ahogyan sok más betegséggel szemben is. Persze semmire sincs garancia, de ha nem is próbálunk a betegségekkel szemben semmit sem tenni, akkor nem is reménykedhetünk abban, hogy egyes betegségek elkerülnek bennünket. Az alacsony B-vitamin-szint oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának, ezért érdemes ezeket a vitaminokat pótolni, illetve táplálékokkal a szervezetünkbe rendszeresen bevinni.

Az öregedés sajnos magával hozhatja a memória csökkenését. Az agy zsugorodni kezd, amely súlyos agykárosodáshoz is vezethet. Az Alzheimer-kórhoz köthető agyzsugorodás már 30-40 éves korban elkezdődik. Hozzáértők véleménye szerint a homocisztein magas szintje, illetve a vér alacsony folsav- és B12-vitamin-szintje összefüggésben állhat az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának növekedésével. Viszont a homociszteinszintet ezeknek a vitaminoknak a pótlásával csökkenteni lehetséges.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A magas homociszteinszint nemcsak a kognitív funkciókra van negatív hatással, de a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában is szerepet játszik. A B-vitaminok azonban szabályozni, vagyis csökkenteni tudják a homociszteinszintet. Ha ez a szint magas, ez akár meg is háromszorozhatja a szívroham kialakulásának esélyét. De stroke-ot, merevedési zavarokat, retinopátiát, vesebetegséget és perifériás érbetegséget is okozhat. A B-vitaminok azonban antioxidánsként működve eredményesen harcolnak a szabad gyökökkel szemben.

Folsavbevitelét megnövelheti, ha sok zöld leveles zöldséget, gyökérzöldséget, lazacot, spárgát, céklát, bulgurt és babot fogyaszt. B6-vitamin-források: csirke, pulyka, lazac, lencse, napraforgómag, sárgarépa, barna rizs. B12-vitamint pedig tojással, hallal, tejjel és marhahússal viheti be a szervezetébe.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*