fbpx

A barátok egészségessé tesznek

Kivágott figurákkal barátság, társas kapcsolatok megjelenítése.

Kutatások során bebizonyosodott, hogy akinek vannak szociális kapcsolatai, azaz rendszeresen eljár a barátaival szórakozni vagy más, közös tevékenységekben vesz részt velük, az sokkal boldogabb, mint magányos társaik. Ráadásul a barátokkal való kapcsolattartás nemcsak boldogságot biztosíthat számunkra, hanem jó egészséget is. Sőt, a legutóbbi kutatások szerint a szociális kapcsolatok akár meg is szépíthetnek bennünket.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy a szociális kapcsolatok számos pozitív egészségügyi hatással ajándékoznak meg bennünket. A barátokkal töltött idő következtében csökken a vérnyomás, csökkenhet a testtömegindex és a derék körtérfogata, de még a CRP-fehérjeszint is, amely egy olyan marker, ami a gyulladást jelzi az emberi szervezetben.

A barátság nemcsak a fizikai egészségnek tesz jót, de mentálisan is kiegyensúlyozottabbá tesz bárkit, illetve még szebbek is lehetünk, ha vannak barátaink.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A magányosság érzése rosszat tesz az érzelmi és a mentális egészséggel. Egy tanulmány arról számolt be, hogy azoknál az embereknél, akik szenvednek a magány miatt – vannak, akik magányosan is remekül érzik magukat –, olyan károk keletkezhetnek a szervezetükben, mintha naponta egy doboz cigarettát elfüstölnének. Mindemellett a magányosság érzése evésbe is hajszolhatja az egyént, márpedig az elhízás olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint rák, cukorbetegség, illetve szívbetegség.

A stressz nagyon rossz hatást gyakorol az egészségre, hiszen megemelkedik a stresszhormon szintje. Ha a stressz hosszabb időn keresztül és folyamatosan jelen van az egyén életében, akkor ez krónikus betegségek kialakulásához is vezethet, hiszen a stressz először az immunrendszert gyengíti le, majd különféle, komoly betegségek alakulhatnak ki. A stressz lehet az okozója a magas vérnyomásnak is. Azonban ha valakinek vannak barátai, akkor eggyel kevesebb oka van idegeskedni, sőt a barátokkal meg lehet osztani bút, bánatot és örömöt, tanácsot is tudnak adni, ha problémák gyötörnek, ami csökkenti a kortizolszintet, ezzel pedig a magas vérnyomástól is megszabadulhatunk. A kezeletlen magas vérnyomás olyan betegségek okozója lehet, mint stroke vagy szívinfarktus, amelyek akár végzetesek is lehetnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük