fbpx

A biotáplálkozás előnyei

Két fiatal nő a piacon biogyümölcsöket vásárol, szőlőt tesznek papírzacskóba.

Az organikus vagy bioélelmiszerek nem tartalmaznak növényvédő szereket és vegyszereket, így rendkívül egészségesek. Mindemellett az előállításuk környezetbarát, ami nagyban hozzájárul bolygónk védelméhez és a klímaváltozás mértékének csökkenéséhez. A bioélelmiszerek egyre több ember számára elérhetők, ami nagyon lényeges, hiszen ezek a táplálékok számtalan előnyt jelentenek, melyek az egészségünket szolgálják.

Az organikusan termesztett növényeknek jobb az íze. Csak próbálja ki, kóstoljon meg egy átlagos, boltban kapható gyümölcsöt és egy biogazdálkodásból származó gyümölcsöt. Biztos, hogy megérzi a különbséget. A nem organikus élelmiszereket vegyszerekkel permetezik, és ezeknek a növények a természetes íze eltompul vagy el is tűnik, hiszen az előállításuk rányomja a bélyegét a minőségükre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sajnos gyakran a nem bioélelmiszerek még a boltok polcain is tartalmaznak olyan vegyszermaradványokat, amelyek károsan hatnak az egészségre, leginkább a máj működésére, amivel megnehezül a méreganyagok szervezetből történő kiürülése.

A test energiatermelő képességére is negatívan hatnak ezek a vegyszerek, többek között ettől érezhetjük magunkat levertnek, fáradtnak és bágyadtnak.

Ami még ennél is rosszabb, ezek a vegyi anyagok fokozhatják a rákos megbetegedések kialakulását, például gyakoribb lehet a mellrák, a prosztatarák és a leukémia kialakulása.

A vegyszerekkel mérgezett élelmiszerek fogyasztása megnövelheti a fejlődési rendellenességek, a vetélések és a veseproblémák kialakulásának kockázatát is.

A bioélelmiszerekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy sokkal táplálóbbak, mint a nem organikus élelmiszerek. Ennek az a magyarázata, hogy jóval magasabb a tápanyagtartalmuk, azaz sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a nem bio társaik. A biotáplálékok antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.

A biogazdálkodás nemcsak az egészségünkre, hanem a környezetünkre is kedvező hatást gyakorol. A biogazdálkodás ökológiai harmóniát teremt, amely jót tesz az emberi szervezetnek, nem szennyezi a talajt, az állatok és növények élővilágát, illetve a folyóvizeket és a levegőt sem terheli. Az ökológiai gazdálkodás a talajeróziót is megakadályozza, mindemellett sokkal egészségesebb talajt tart fenn a növényvilág számára.

A bioélelmiszereknek egyre nagyobb a kínálata és egyre több ember számára elérhető, ami azért is örvendetes, mivel ez jobb lehetőségeket teremt az egészséges táplálkozásra.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Szerintem a kérdés bonyolultabb. A “vegyszerek” lehetnek növényvédőszerek, mikroelem lombtrágyák, makroelem műtrágyák és fizikai hatáson alapuló permetek is. Még a biogazdálkodás is megenged valamilyen vegyszert, talán a rézgálicot? A növényvédőszerek egy része lebomló vegyület, más része sajnos beépülhet, stb… A biogazdálkodás talán legfontosabb eleme, hogy egészséges talajéletből lesz az egészséges növény.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.