fbpx

A C-vitamin segít a krónikus betegségek megelőzésében?

Faasztalon C alakú fehér kínálótál kirakva narancsszeletekkel, mellette egy női kéz két ujjával tart egy szelet narancsot.

Az egyik leggyakrabban fogyasztott vitamin nem más, mint a C-vitamin. Ezt a vitamint fogyasztják az emberek a leggyakrabban, hiszen mindenki tudja, hogy mennyire pozitív hatása van az immunrendszerre, annak egészségére és működésére.

A C-vitamint szokták még nevezni aszkorbinsavnak is. Ez az antioxidáns vitamin vízben oldódik, éppen emiatt nem tárolódik a szervezetünkben, folyamatosan pótolnunk szükséges.

Mivel a C-vitamin erős antioxidáns hatással rendelkezik, így nagy szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz megelőzésében, leküzdésében.

Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt a vitamint, úgy sokféle betegségtől óvhatjuk meg magunkat, mint például cukorbetegség, szívbetegség, rákos betegségek, szembetegségek, neuorodegeneratív betegségek. A C-vitamin gyakran működik együtt más vitaminokkal, például az E-vitaminnal, amely szintén egy antioxidáns vitamin. Ebben az esetben az antioxidáns hatás is megduplázódik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamin nagy szerepet vállal a bőr egészségének fenntartásában, hiszen nagy feladata van a kollagéntermelésben. A kollagén a kötőszöveteket alkotó fehérje. Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb termelődik belőle a szervezetünkben és ez okozza a bőr petyhüdtségét és ráncosodását. Azonban ha fogyasztunk C-vitamint, akkor ezzel sok egyéb mellett a kollagéntermelést is megtámogatjuk.

A rendszeres C-vitamin-fogyasztást nem véletlenül szorgalmazzák az egészségügyi szakemberek, hiszen ez a vitamin elősegíti a fehérvérsejtek termelődését, amelyek pedig nagy szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében, megelőzésében.

Ez a vitamin tehát segít a krónikus betegségek megelőzésében. Mivel az agyban is csökkenteni tudja az oxidatív stresszt, így nagy szerepe van a z Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében is. Egyes szembetegségek is megelőzhetővé válnak, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a vitamint; az egyik ilyen betegség a szürkehályog.

Ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, akkor akár még a vérszegénységgel is meg kell küzdenünk. A C-vitamin nagyon hasznos, mivel segíti a vas felszívódását, éppen emiatt is érdemes a vasat és a C-vitamint egyidejűleg fogyasztani, amennyiben vaspótlásra van szükségünk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük