C-vitamin tabletta formájában, mellette citromgerezdek és egy egész citrom.

A C-vitaminról már olyan sok jót hallottunk. Többek között védelmet jelent az immunrendszer számára, emellett jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, nem beszélve arról, hogy képes bennünket megvédeni a szabad gyökök okozta káros hatásoktól, ezáltal a krónikus betegségektől.

A krónikus gyulladás veszélyes

A krónikus gyulladás nagyon sok veszélyt hordoz magában, hiszen számtalan betegség kialakulását idézheti elő. Ilyen például a szívbetegség, a cukorbetegség, a krónikus fáradtság, és még emésztőrendszeri megbetegedésekhez is vezethet, amennyiben nem viszünk elegendő C-vitamint a szervezetünkbe.

A gyulladás és a C-vitamin

A szervezetünkben a CRP-szint jelzi, ha gyulladás van a szervezetünkben. Egy kutatás során fény derült arra, hogy azoknak az embereknek a szervezetében volt magasabb a CRP-szint, akik csak kevés C-vitamint vagy C-vitamin-tartalmú táplálékot fogyasztottak. Abban az esetben ha valaki nem visz elegendő C-vitamint a szervezetébe, akár 45 százalékkal lehet nagyobb az esélye arra, hogy a szervezetében megemelkedik a gyulladásos markert mérő CRP-szint.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyulladás és ami mögötte van

Megkülönböztetünk akut és krónikus gyulladást. Egy kevés gyulladás semmiféle veszélyt nem jelent a szervezetre, hiszen a testünk így védekezik a kórokozókkal, a fertőzésekkel szemben. Azonban ha gyulladás hosszabb ideig is fennállhat, krónikussá is válhat. A krónikus gyulladás azonban már veszélyes, hiszen ennek talaján alakulnak ki a krónikus betegségek. Amennyiben magasabb a szervezetben a CRP-szint vagy a homociszteinszint, akkor mindenképpen törekedni kell ezek csökkentésére, mivel mindkét marker mintegy előre jelzi nemcsak egyes szívbetegségek kialakulását, hanem még a szívrohamot is.

A gyulladás és más betegségek

A krónikus gyulladás hosszú ideig történő megléte a rákos betegségek kialakulásáért is felelőssé tehető. A C-vitamin azonban nagyon sokat segíthet a gyulladás csökkentésében és a krónikus betegségek megelőzésében. Ha nem biztos benne, hogy elegendő C-vitamint fogyaszt, vagy ha kétségei vannak az egészségét illetően, mindenképpen kérjen egy teljes körű laborvizsgálatot, amelynek az eredménye segíthet abban, hogy háziorvosa a megfelelő vitaminokat – legfőképpen a C-vitamint is – javasolja Önnek.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. “háziorvosa a megfelelő vitaminokat – legfőképpen a C-vitamint is – javasolja Önnek.”
    Kifejezetten ez a jellemző a háziorvosokra, hogy vitaminokat javasolnak…
    És mekkora mennyiséget javasolna? 60mg-ot/nap?

  2. Szabó István

    nagyon tőkéletes ez a honlap sokatt segitt a c vitamin miota szedem lejjebb ment a crp szintem ezt orvosok nem is mondják

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*