fbpx

A cukor a bűnös az Alzheimer-kór kialakulásáért?

Alzheimer-kór betűinek kiarakása fakockákból.

Mindannyian tudjuk, hogy a finomított cukor milyen veszélyeket rejt magában. Drasztikusan megemeli a vércukorszintet, ami kis idő elteltével ismét lecsökken, és többek között ez az oka, hogy újra valami édesség, valami nassolnivaló után vágyakozunk.

A kórosan magas vércukorszint a hiperglikémia, ami elhízást okoz, majd cukorbetegséghez vezethet. Szerencsére sokan tesznek is ellene, hogy ez ne következzen be. Azonban lehetséges, hogy azt már csak kevesen tudják, hogy a túlzott cukorfogyasztás tehető felelőssé az Alzheimer-kór kialakulásáért.

Az Alzheimer-kór esetében plakkok keletkeznek az agyban, amely fokozatosan károsítja az agy működését, ami végül kognitív hanyatláshoz vezethet. Az Alzheimer-kórra jellemző, hogy elpusztulnak az idegsejtek, és az agysejtek közötti kapcsolatok is megszűnnek. Ez okozza a kognitív hanyatlást, ami idővel csak rosszabbodik.

Először csak új dolgok megtanulására képtelen a beteg, majd következik a rövid távú memória hanyatlása, végül a hosszú távú emlékezet is a betegség áldozatául esik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mivel az Alzheimer-kór kialakulásában sok tényező játszik kitüntetett szerepet, ezért kezelni is nagyon nehéz. Eddig majdnem negyven tényezőt gyűjtöttek össze, ami a betegség kialakulását okozhatja. Az egyik ilyen tényező a magas inzulin- és vércukorszint.

Az agyi ereket a magas gyulladásszint és az oxidatív stressz is károsíthatja. A túlzásba vitt cukorfogyasztás is okozhat gyulladást. Ha megemelkedik a vércukorszint, egyre több amiloid plakk halmozódik fel az agyban, ami az egyik fő oka ennek a betegségnek.

Az agy számára szükség van glükózra, mégpedig a gondolkodáshoz, a memóriához és a tanuláshoz. Viszont a túl sok glükóz nagyon káros az agy számára, hiszen okozhat memóriagondokat és a sejtek öregedését is okozhatja.

Inzulinrezisztencia a helytelen életmód miatt is kialakulhat. Az egészségtelen ételek csoportjába tartoznak többek között a cukros ételek és italok, a finomított szénhidrátok, a kenyér, a rizs, a kekszek, az édességek és a sütemények. Mivel a magas inzulinszint megzavarja a neuronok működését, így befolyással lesz a kognitív funkciókra, beleértve a memóriát és a koncentrációt is. Éppen ezért érdemes mindent, így a cukrot is csak mértékkel fogyasztani, vagy valamilyen egészséges alternatívát választani helyette.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük