fbpx

A cukorbetegség és egy szövődménye

Szívalakú tálban brokkoli, gránátalma, almák, paradicsom és narancs, mellette fonendoszkóp, vércukorszintmérő és jegyzetfüzet.

A cukorbetegség egy nagyon komoly krónikus betegség. Nem elég, hogy az érintetteknek meg kell küzdeniük ezzel a bajjal, hanem számos szövődmény kialakulásával is szembe kell nézniük. A cukorbetegség ugyanis az idegek és az erek károsodását is okozhatja, így a szem egészsége is veszélybe kerülhet. A cukorbetegség mellett kialakulhat még magas vérnyomás is, amely pedig negatív hatással lehet többek között a hallásra, rosszabb esetben hallásvesztést is okozhat, de természetesen ebben más okok is közrejátszhatnak. Mire figyeljenek a cukorbetegek, hogyan őrizhetik meg a hallásukat? Természetesen ezek a tanácsok mások számára is hasznosak lehetnek.

Sajnos a magas vérnyomás is okozhat hallásvesztést. Hogyan kerülhetjük el ezt a problémát? Többek között azzal, ha rendszeresen mozgunk. Az inaktív életmód ugyanis megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ha viszont rendszeresen mozgunk – cukorbetegség mellett is kötelező mozogni –, akkor kisebb az esélye, hogy kialakul a magas vérnyomás, így pedig sokféle szív- és érrendszeri betegség elkerülhet bennünket. Az, hogy kinek milyen mozgásforma válik be, ki kell tapasztalni. A kezelőorvossal is lehet konzultálni, aki szintén sokat segíthet a legmegfelelőbb sport kiválasztásában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Térjen át az egészséges étkezésre, és fogyasszon minél több olyan táplálékot, melyek jó hatással vannak a keringésre, hiszen ez is segíthet a hallás javításában. Keringésfokozó táplálékokról korábbi cikkeinkben olvashat.

A cukorbetegség hallással kapcsolatos szövődményének kialakulását úgy is mérsékelhetjük, ha kerüljük a zajokat. Ha csak teheti, viseljen füldugót, hogy minél kevésbé érje terhelés a fülét. Természetesen ez csak egy kis segítség, de már ezzel is tehetünk valamit a hallásvesztés ellen.

A dohányzás káros. Ez érvényes mindenkire, de aki valamilyen krónikus betegségben szenved, mindképpen hagyjon fel ezzel a káros szokással. A dohányfüst nemcsak a szemet károsíthatja, de még a hallásvesztéshez is hozzájárulhat. Nem beszélve arról, hogy a dohányban és a cigaretta füstjében nagyon sok olyan káros anyag található, melyek szintén okozói lehetnek a halláskárosodásnak, de még szív- és érrendszeri, illetve rákos betegségek kialakulásának is.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük