Fiatal nő orvosa előtt nyakfájdalmakra panaszkodik.

A D-vitamin nemcsak a fibromyalgia fájdalmait képes enyhíteni, hanem a gyakran jelen lévő reggeli fáradtságot is csökkenti. A fibromyalgia gyógyíthatatlannak számít. Az érintetteket gyakran erős gyógyszerek koktéljával – köztük antidepresszánsokkal és fájdalomcsillapítókkal – kezelik. A holisztikus kezelések és alternatív módszerek azonban jelentős előrelépésekhez vezethetnek ennél a tünetcsoportnál. A D-vitamin a sok komponens egyikeként a fibromyalgia holisztikus terápiájához tartozik.

Nem-specifikus tünetek

A fibromyalgia diagnózisának felállításáig az érintettek hosszú szenvedési időn vannak már túl. Ennek oka a nem-specifikus tünetek, amelyek könnyen felcserélhetők más betegségekkel. Ide tartozhatnak a krónikus fájdalmak, fáradtság, memóriaproblémák, de a depresszió, szorongás is. A fibromyalgiát az orvosok gyakran összetévesztik az ízületi gyulladással. A két betegség azonban abban különbözik, hogy az artritiszes betegek elsősorban fájdalmas ízületekről panaszkodnak, míg a fibromyalgia többnyire izomfájdalmakkal jár.

Az orvostudomány a pácienseket gyakran több különféle gyógyszer kombinációjával kezeli, pl. antidepresszánssal és fájdalomcsillapítókkal. Ezeknek a gyógyszereknek nemcsak erős mellékhatásaik vannak, hanem csupán a tünetek enyhítésére szolgálnak. A holisztikus módszerek ellenben a gyógyulást célozzák meg és a lehetséges okok átfogó megszüntetését. Sok fibromyalgiás betegnek túl alacsony a D-vitamin-szintje, ami súlyosbíthatja a betegséget.

A fibromyalgia és a D-vitamin-hiány

Egyiptomi kutatók egy több mint 120 felnőttön végzett tanulmányban megállapították, hogy azoknak az artritiszes betegeknek, akik fibromyalgiában is szenvedtek, lényegesen alacsonyabb volt a D-vitamin-szintjük, mint azoknak a résztvevőknek, akiknek „csak” ízületi gyulladásuk volt, vagy azoknak, akik egészségesek voltak. A páciensek tehát egyértelműen D-vitamin-hiányban szenvedtek. Ez a bécsi Dr. Florian Wepnert és munkatársait ahhoz a feltételezéshez vezette, hogy egy D-vitamin étrend-kiegészítő enyhíthetné a fibromyalgiás betegek tüneteit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin enyhíti a fibromyalgiás izomfájdalmat

A bécsi kutatók szerveztek egy vizsgálatot 30 fibromyalgiás nő részvételével, akiknél mind D-vitamin-hiányt állapítottak meg. A csoport egyik fele placebót kapott, a másik D-vitamin étrend-kiegészítőt. Utóbbi résztvevők jelentős javulásról számoltak be a fájdalmakat és a reggeli fáradtságot illetően.

Minél erősebb a D-vitamin-hiány, annál rosszabb a fájdalom

Hasonló eredményeket figyeltek meg 2013-ban egy török tanulmányban is. Itt kimutatták, hogy a fibromyalgiás pácienseknek annál intenzívebb fájdalmaik voltak, minél kifejezettebb volt a D-vitamin-hiányuk. Fibromyalgia esetén ezért minden esetben meg kell vizsgálni a D-vitamin-szintet. Ha a vérvizsgálat hiányt vagy határértéket mutat, mindenképp törekedni kell arra, hogy a D-vitamin-értéket újra egészséges szintre emeljük.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*