fbpx

A D-vitamin-hiány cukorbetegséget is okozhat

Faasztalon fakanálban és körülötte D-vitamin lágyzselatin-kapszulák.

A D-vitamin az utóbbi években fókuszba került. Most már tudjuk, hogy nemcsak az immunrendszer erősítésében vesz aktívan részt, hanem más szerepe is van abban, hogy egészségesek maradjunk. Ezt a zsírban oldódó vitamint napfényvitaminnak is nevezik, ugyanis napfény hatására termelődik a szervezetünkben.

A D-vitaminnak nagy szerep jut az egészségünk fenntartásában, ugyanis számos testi funkcióban vesz részt. Ez a vitamin jobb állóképességet biztosít, hozzájárul a csontok és az izmok egészségéhez és a legújabb kutatások azt mutatják, hogy szerepe lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.

A D-vitamin segítséget nyújt a magas koleszterinszint csökkentésében is. Hogy ez miért lényeges? Azért, mert a cukorbetegségben szenvedők hajlamosabbak a magas koleszterinszint kialakulására, és ezzel együtt a szívbetegségek is gyakoribbak a cukorbeteg személyek körében. A kutatások azt mutatják, hogy a cukorbetegségben szenvedők kétszer nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kalcium hiánya a csontok gyengülését is okozhatja. Az erős csontokhoz nemcsak erre az ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek, hanem D-vitaminra is. A D-vitamin ugyanis elősegíti a kalcium felszívódását, és a csontsejtek növekedést is megtámogatja.

A D-vitamin és a 2-es típusú cukorbetegség szoros kapcsolatban áll egymással. A kutatások szerint azok az emberek hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, akik inzulinrezisztenciában szenvednek, és mellette még alacsony a szervezetükben a D-vitamin-szint is.

A cukorbeteg személyeknél azért is mutattak ki alacsony D-vitamin-szintet, mivel a hasnyálmirigy és az inzulintermelés nem működik kielégítően. A vizsgálatok szerint azonban a D-vitamin-pótlás javítja az inzulinérzékenységet és segít az inzulinrezisztencia csökkentésében.

D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de természetesen egyes táplálékok is tartalmazzák, például a halak (lazac, tonhal), a tojás, a sajt és a gomba. Ha úgy gondoljuk, hogy alacsony a D-vitamin-szintünk, kérjünk laborvizsgálatra beutalót, majd a szakorvos eldönti, hogy mennyi pótlásra van szükségünk, hiszen ez attól is függ, hogy milyen betegségeink vannak.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük