fbpx

A D-vitamin hiánya súlyos betegséget is okozhat

Női tenyér egy halom kapszulát tart a Nap felé.

Sokan kezdik a nyarat D-vitamin-hiányos állapotban. Mivel ez a vitamin legfőképpen napfény hatására termelődik a szervezetünkben, így nyáron végre kiélvezhetjük a napsütés minden pillanatát és közben töltekezhetünk ezzel a vitaminnal, hogy a téli hónapokban elkerüljenek bennünket a fránya betegségek. Télen pedig érdemes étrend-kiegészítő formájában magunkhoz vennünk ezt a nélkülözhetetlen tápanyagot.

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára. Hiányában enyhébb és komolyabb betegségekkel, egészségi állapotokkal és problémákkal kell szembenéznünk. Lássuk is, hogy melyek ezek!

A gyermekeknél is kialakulhatnak különféle betegségek, amennyiben nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetükben. Ezt a betegséget angolkórnak nevezik, amikor is a gyerekek nem növekednek megfelelően, izomgyengeség alakul ki náluk, illetve megjelenik a helytelen testtartás és az ízületek deformitása is.

A D-vitamin-receptorok az idegsejtekben is jelen vannak, amelyeknek a fájdalom érzékelésében van nagy szerepük. Ez is az oka annak, hogy amennyiben nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor jobban érzékeljük a fájdalmakat.

Akkor is gyanakodhatunk D-vitamin-hiányra, ha mindig fáradtnak érezzük magunkat. A D-vitamin ugyanis javítja a szervezetünk energiaszintjét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitaminnak nagy szerepe van a gyulladás elleni védekezésben és a fertőzések elleni küzdelemben is. Ez a zsírban oldódó vitamin megnöveli azoknak a vegyületeknek a termelődését, amelyek kiemelt szerepet játszanak az új bőr képzésében és a gyorsabb sebgyógyulásban.

A kutatások igazolták, hogy a D-vitamin hiánya aktívan hozzájárul a depresszió kialakulásához, illetve ha pótoljuk ezt a vitamint, csökkennek a depresszió tünetei és javul a hangulatunk is.

A hajhullás kialakulásában nagy szerepe van a stressznek. De tápanyaghiány, többek között a D-vitaminnak a hiánya is okozhatja ezt a problémát.

Amennyiben hosszú ideig hiányt szenvedünk ebből a vitaminból, úgy komoly krónikus betegségek is kialakulhatnak. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek vagy a neurológiai betegségek. A gyakori fertőzések hátterében is állhat ennek a vitaminnak a hiánya, mint ahogyan egyes rákos betegségek létrejöttében is közrejátszhat a D-vitamin hiánya. Ilyen például a mellrák, a prosztatarák és a végbéldaganat. A D-vitamin hiányának következményeként akár autoimmun betegségek is kialakulhatnak.

  1. Biztosan igaza van a cikknek a D vitamin hiányról,de bármiféle hiány azokból az elemekből ,amit szervezetünk igényel nem vezet jóra!
    Nekem az a problémám a vitaminokkal kapcsolatban ,hogy nem tudjuk mennyire természetes anyagokból gyártják és azt sem tudjuk,hogy adott pillanatban a szervezetünkben mennyi van jelen.,tehát mennyire igényli azt az adott vitamint!Továbbá az is irónikus amikor kijelentik hogy nem helyettesíti a megfelelő táplálkozást és mindig feltételes módban beszélnek a jótékony hatásról Megváltoztathatja ,helyrehozhatja visszaállíthatja stb.Na most ha ez nem így történik akkor senki sem tartozik felelősséggel!Csak annyit mondok nem szabad a ló túlsó oldalára lendülni.

    1. Kedves Sándor! Laborvizsgálattal kimutatható a hiányállapot, de hazánkban szinte mindenki D-vitamin-hiányban szenved. Ez egy nagyon fontos vitamin az immunerősítésben, fontosabb a C-vitaminnál is. Szerepe van a légúti megbetegedések elkerülésében, még a Covid-19 fertőzés és a D-vitamin-hiány között is kimutatták az összefüggést. A pótlásra természetes készítményt érdemes választani, kapható ilyen. 🙂 Természetesen a vitaminok nem helyettesítik a táplálkozást, hisz a nevükben is benne van – étrend-kiegészítők -, hogy kiegészítik azt. Senki nem lakik jól egy marék pirulával. 🙂 A feltételes módon azért nem kell csodálkozni, mert a hatályos jogszabályok szerint a vitaminoknak nem tulajdonítható semmilyen gyógyhatás, hiszen nem gyógyszerként kerülnek forgalomba. Így a gyártók és forgalmazók kénytelenek óvatosabban fogalmazni. 😉 Valójában azonban a vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetnek és a hiányuk bizony megbetegít. Bátran fogyasszon D-vitamint, mert csak jót tesz a szervezetével!

  2. Szuhay Péter

    Ne feledkezzünk meg a D vitamin bevitelekor a zsír vagy olaj fogyasztásról se. Nem véletlenül lehet kapni olivaolajos D vitamin kapszulát. Emlékezzünk meg arról is, hogy csak néhány éve írt néhány vezető magyar orvos egy “D vitamin ügyi” állásfoglalást, azóta szabad végre elhinni, hogy télen rászorulunk a pótlásra. Régebben csak az ijesztgetés volt, “jobb, ha nem szedjük, mert felhalmozódik és betegek leszünk”.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük