Orvosi köpenyben, fonendoszkóppal a nyakában egy D-vitamin feliratú táblát tart kezében egy hölgy.

Az irritábilisbél-szindrómában szenvedő emberek enyhíthetik a tüneteiket a D-vitamin-kiegészítők bevitelével. Ez a kijelentés egy legújabb tanulmányban olvasható.

Az irritáblisbél-szindróma (IBS) egy olyan állapot, amely a vastagbélre van hatással. A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, a hasmenés, a puffadás és a székrekedés. Nők gyakrabban szenvednek ebben a betegségben, mint a férfiak. Bár hogy pontosan mi okozza, nem lehet tudni, de azért azt már sejtik a hozzáértők, hogy a stresszes életmód és egyes táplálékok nagyban hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

Az ebben a betegségben szenvedők sokat tehetnek az állapotuk javulása érdekében, ha változtatnak az étrendjükön és az életmódjukon. A legújabb kutatások azt támasztják alá, hogy a betegség kialakulásában szerepet játszhat a D-vitamin alacsony szintje. Ha kevés van ebből a vitaminból a szervezetben, az csak fokozhatja az IBS-re jellemző kellemetlen tüneteket.

A D-vitamin elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Nemcsak a csontok egészségének megőrzésében van fontos szerepe, hanem az idegsejtek kommunikációjában és az immunrendszer működésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin-hiány elősegíti a rákos megbetegedések kialakulását. Az alacsony D-vitamin-szintet összekapcsolták már csontrendelleneségekkel – például a csontritkulással – és gyulladásos bélbetegségekkel is.

A közelmúltban olyan vizsgálati eredményeket tártak fel, amelyek bizonyítják, hogy a D-vitamin-kiegészítés jelentősen csökkentheti az IBS tüneteit. Egy kutatásba IBS-ben szenvedő betegeket vontak be. A vizsgálat hat hónapig tartott. A vizsgálati alanyok mindennap D-vitamin-kiegészítést kaptak. A betegek jelentős javulásról számoltak be. Egyedül a bélmozgások gyakoriságára nem hatott ez a vitamin, de minden másban pozitív javulás következett be. Megszűnt például a kellemetlen haspuffadás, ami igencsak zavaró tud lenni.

A kutatók a javulást azzal magyarázták, hogy a D-vitamin antimikrobiális hatással rendelkezik és immunmoduláló hatással is bír. Vagyis a belek egészségesebbé váltak, így a tünetek is csak kismértékben jelentkeztek. Ha valaki tehát ebben a betegségben szenved, minképpen vizsgáltassa ki magát, hogy van-e szüksége D-vitamin-kiegészítésre, ugyanis ez a vitamin sokat segíthet az állapotjavulásban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*