fbpx

A fejfájás okozói

Banánfürtbe szurkálva látunk különféle E-számokat jelölő táblákat.

Manapság egyre több ember szenved fejfájástól. Ennek oka lehet a rohanó életstílus és a rengeteg stressz, ami egy-egy emberre nehezedik. A családi problémák, a munkahelyi nyomás, a szülők elvesztése, a gyermekek problémái mind-mind stresszessé és fejfájóssá tehetnek bennünket. Azonban egyes táplálékok is okozói lehetnek a fő fájdalmának.

A tiramin egy olyan vegyület, amely sokféle táplálékban, húsban, gyümölcsben és zöldségben is megtalálható, és ez is kiválthatja a fej fájdalmát. Elsősorban a füstölt és pácolt ételekben található meg, illetve a savanyított táplálékokban. Miben található meg még ez a vegyület? A tofuban, a savanyú káposztában, a savanyúságokban és a sajtokban.

Jelentős mennyiségű tiramin található még a banánban, az avokádóban, a hagymában és a csokoládéban. Sajtok közül a gouda és a parmezán tartalmaz belőle a legtöbbet. A banán minél érettebb, annál több ilyen anyagot tartalmaz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A testi szerelemről úgy tartották eddig, hogy mind fizikailag, mind lelkileg jót tesz az ember egészségének. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a férfiaknál fejfájást is okozhat, mivel szex után fokozódik a vérnyomás. A magas vérnyomás pedig oka lehet a fejfájásnak.

Az állkapocsízületi diszfunkció is lehet a fejfájás kiváltója. Ha a felső és az alsó állkapocs mozgása nem összehangolt, akkor ez feszültséget okozhat, illetve megfeszülnek a fej és a nyak izmai, ami már elegendő is egy fejfájáshoz. Ha valaki éjjel szorosan összezárt szájjal alszik, az is oka lehet a fejfájásnak, de még a fülcsengés kiváltója is lehet.

Az erős szagok és illatok is válthatnak ki fejfájást. Ilyen lehet egy parfüm, a benzin vagy éppen a cigaretta füstje.

A nem elegendő vízfogyasztás, illetve a kiszáradás is okozhatja a fő fájdalmát. Naponta legalább 2-3 liter folyadékot kellene ahhoz elfogyasztanunk, hogy ne fenyegessen bennünket a dehidratáció veszélye.

A nátrium-glutamát egy élelmiszer-aroma, ami szintén lüktető fejfájást eredményezhet. A feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak nátrium-glutamátot, így jobb ezeket a boltok polcain hagyni. Ilyen például a burgonyachips vagy az előre elkészített salátaöntetek.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    A nátrium glutamát nem “aroma”, hanem ízfokozó, ezért kedveli annyira a modern élelmiszeripar (kevesebb valódi anyag kell az +élelmiszerbe”).

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük