fbpx

A férfiak és a menopauza

Idősebb férfi vállát átfogja a felesége.

Amikor egy idősebb nőnek hangulatingadozása van vagy túlságosan feszült, könnyen jelentik ki róla, hogy biztos menopauzás. Azonban azt lehet, hogy kevesen tudták, hogy a férfiak is szenvedhetnek menopauzában egy bizonyos kor után. Ezt nevezik andropauzának, vagyis férfi menopauzának. A férfiaknál is a hormonok ingadozása figyelhető meg, amely komoly mentális és fizikai betegségeket is képes okozni. De még a nemi vágyuk is csökkenhet, csakúgy, mint a hölgyeknek.

Ha a férfiaknál a tesztoszteronszint nem mutat csökkenést, akkor ez pozitívan hat az adott férfi mentális és testi egészségére, de még a libidójára is. Ez a hormon elősegíti a megfelelő izomnövekedést, segítséget nyújt a zsírégetésben és elősegíti a megfelelő energiaszintet is. Az évek múltával azonban a tesztoszteronszint csökkenni kezd, és bizony ezzel együtt a férfiaknál is elkezdődik az öregedés folyamata. Az elhízás és a különféle betegségek ezt a folyamatot meg is gyorsíthatják, így ezek a férfiak még korábban szembesülhetnek a klimax tüneteivel, mint azon férfitársaik, akik egészséges életmódot folytatnak, és nem szenvednek semmilyen egészségügyi problémától.

A tesztoszteron nevű hormon körülbelül negyvenéves kor körül kezd el csökkenést mutatni, de igazából 51 és 60 éves kor között jelentkezik erőteljes csökkenés, magával hozva a klimaxra oly jellemző kellemetlen tüneteket is.

A férfi klimaxban szenvedő férfiak gyakran számolnak be izomtömeg-csökkenésről, gyakori fáradtságról és hangulati zavarokról. A menopauzába lépő férfiaknak növekszik a testzsírszázalékuk és hanyatlani kezdenek a kognitív funkcióik. Az alacsony tesztoszteronszint megnöveli a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A klimax szakaszába lépő férfiak azonban az összes tünet közül a merevedési zavarra figyelnek fel leginkább, amely felettébb megrémiszti őket.

A férfiak ilyenkor kétségbeesnek és vagy magukba zárkóznak, vagy beletörődnek abba, hogy bezárult egy kapu az életükben, amelyet soha többé nem lehet kinyitni. Pedig számukra is léteznek különféle terápiák, amelyekkel a menopauza tünetei csökkenthetők, vagy akár meg is szüntethetők, csakúgy, mint a hölgyek esetében. A hormonpótló terápia nem minden esetben veszélytelen, különösen a prosztatarákban szenvedő férfiaknál hordoz magában kockázatokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hölgyek számára is léteznek olyan természetes módszerek, amelyekkel enyhíteni lehet a klimax kellemetlen tüneteit, így a férfiak sem maradhatnak jó tanács nélkül. A poloskavész csökkenti a hőhullámokat és egy rendkívül hatásos gyógynövény az éjszakai izzadás ellen. A vörös lóhere szintén hasznos lehet éjszakai izzadás ellen, de a keringésnek is jót tesz. A mexikói vadjamszgyökér pedig a tesztoszteron hormonszint-növekedését idézi elő. A Ginkgo biloba az agy vérellátását biztosítja, így kisebb az esélye a kognitív képességek csökkenésének.

Nyilván az életmódváltás is sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Fontos a tápanyagban gazdag étrend, és amennyiben szükséges a tápanyagpótlás. Az egészséges táplálkozással és a rendszeres testmozgással is lehet a férfi menopauza tüneteit csökkenteni. A testedzés megakadályozza az izomvesztést is, energiával tölt fel és segít fellendíteni a kedélyállapotot, ezen kívül csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét, amely sok krónikus betegség okozója lehet. Érdemes az étrendből a zsíros és fűszeres ételeket kiiktatni, ellenben javasolt minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Minimumjra kell csökkenteni az alkohol- és a kávéfogyasztást és felhagyni az olyan káros szenvedéllyel, mint például a dohányzás.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük